0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ígéretes spárgafajták

Hollandiában a Limgroup neme­sítőcég Maralim spárgafajtáját éveken át alaposan tanulmányozták a vállalat kísérleti parcelláin és néhány északnyugat-európai gazdánál. Az eredmények azt mutatják, hogy a fajta síphozama akár 17%-kal is meghaladhatja kategóriájának klasszikus fajtáiét. A magas hozam és a jó szelektálás több első osztályú spárgát eredményezhet, ami több árbevételt ad.

A szorosan záródó sípoknak köszönhetően a szedés jól időzíthető, miközben a minőség sem romlik, ezzel hektáronként több ezer eurót is megtakaríthatnak a gazdák a munkaerőköltségen. A Ma­ralim fehér, egyenes sípjai alig hajlamosak a törésre, rózsaszín elszíneződésre. Az összes vevői igénynek megfelelnek, a kiskereskedelemtől a gyári feldolgozásig. Nagyon jóízűek.

Egyre népszerűbb a Limgroup másik, nagyon korai fajtája, a Vitalim is. Dél-Németországban néhány éve korai szedésre szánt fajtaként termesztik. A gazdák elégedettek a jó termésátlaggal, valamint az egyenletesen vastag sípokkal, 70%-uk 16 és 24 milliméter vastag.

Takarásra és fóliaalagutas termesztésre is kiválóan megfelel. A növényt nagyon erős lombozat jellemzi, és alig fogékony a levélbetegségekre. Hosszú távon a legjobb eredményeket jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag talajokon adja. Folyóméterenként négy-öt növény ültetését ajánlják 18-22 centiméter mélyre.

Forrás: taspo.de/Kertészet és Szőlészet