0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megvalósult a természetvédelmi célú területkezeléshez szükséges infrastruktúra kialakítása

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a 2014-2020-as Európai Uniós időszakban több pályázatot nyert el a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretein belül. Az elnyert pályázatok közül az egyik legfontosabb a „Magyartarka szarvasmarhával történő természetvédelmi célú területkezelés infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00060 azonosítószámú projekt.

A projektet az Európai Unió 539,39 millió forint vissza nem térítendő támogatással támogatta, közvetlen célja az érintett Natura 2000 területek természetvédelmi helyzetének javítása volt, amit a magyartarka szarvasmarhával történő területkezelés hatékonyságának növelésével, a gyepterületek kezelésének hatékonyabbá tételével, a szarvasmarha állomány jövőbeni fenntartásával és annak növelésével, az ehhez szükséges megfelelő infrastruktúra kialakításával és fenntartásával kívánt Igazgatóságunk elérni. Ezen célok eléréséhez jelentett segítséget a fenti projekt sikeres megvalósítása.

A megvalósult projektelemek segítették és a jövőben is segíteni fogják megszüntetni a gyepek degradációs folyamatait, növekedni fog a gyepek fajkészlete, biológiai sokfélesége.

Három kiemelt beruházási elem valósult meg a korábban említett célok eléréséért:

100 férőhelyes bikaistálló kivitelezése: a meglévő épületrendszerhez csatlakozó istálló kialakításával sikerült javítani a szarvasmarhák téli tartásának minőségét.

állatok nyári szabadtartásához szükséges infrastruktúra fejlesztése: közel 37 kilométer villanypásztor kerítésrendszer kialakítása valósult meg, melyekhez kapcsolódóan 3 helyszínen rétegvíz kutak és itatórendszerek biztosítják a szabadtartásban lévő állatok megfelelő mennyiségű és minőségű itatáshoz szükséges vízellátását, egy további helyszínen pedig a már meglévő rétegvíz kút és itató téliesítése történt meg.

Ezen fejlesztéseken túl pedig 2 további helyszínen hálózati vízről való lecsatlakozások kialakításával sikerült önitatós rendszereket kialakítani szintén a szabadtartásban lévő szarvasmarha állomány itatásának céljából.

természetvédelmi célú gyepkezelés és vagyonkezeléshez szükséges gépek beszerzése: a legnagyobb értékű beruházási elem keretében 16 gép és eszköz került beszerzésre, melyek célja az állatok téli tartásához szükséges takarmányok elkészítése, továbbá a szarvasmarhákkal történő gyepkezelésen túl a természetvédelmi célú gyepkezelés biztosítása és hatékonyabbá tétele.

A pályázat részeként bemutatás- szemléletformálási tevékenység is megvalósult, melynek keretében két különálló helyszínen került kialakításra kilátópont, ahonnan az érdeklődők megtekinthetik a szabadtartásban lévő állatokat, valamint számos helyszínre került kihelyezésre információs tábla is, az állattartásról való tájékoztatás biztosításának érdekében.

A fejlesztés szükségességét az állatokkal és gépekkel kezelt területek nagyságának folyamatos bővülése, valamint a rendelkezésre álló hiányos infrastrukturális feltételek indokolták.

A beruházások 2018 augusztusában kezdődtek és a projekt 2021 decemberében fog zárulni.

A projektről bővebb információt a www.orseginemzetipark.hu oldalon találhatnak. (x)

További információ kérhető:

Dr. Németh Csaba igazgatóhelyettes

Telefonszám: +36 30 280 6877

E-mail: csaba.nemeth@onpi.hu

Forrás: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság