0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Madárinfluenza: további enyhítések Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is.

A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad.

A madárinfluenza miatt korábban meghozott korlátozó intézkedések további enyhítését teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy az elmúlt hetekben a fertőzéssel leginkább érintett, legnagyobb állománysűrűségű területeken sem terjedt tovább a járvány. Mindezt a vágóhídra szállításokat megelőző tamponvizsgálatok kedvező eredményei is alátámasztják.

Az eredményeket értékelve az országos főállatorvos 2021. december 3-től a felsorolt megyék felügyeleti (megfigyelési) körzetén belül is engedélyezi a víziszárnyasok technológiai mozgatását.

Kivételt jelent ez alól Petőfiszállás, Jászszentlászló, Kömpöc, Tompa, Kelebia, Kisszállás, Mélykút és Balotaszállás közigazgatási területe, továbbá Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt álló területe, ahonnan, illetve ahová továbbra sem engedélyezett az állatok technológiai mozgatása.

A részleges könnyítések ellenére érvényben marad a víziszárnyasok betelepítési tilalma, valamint minden baromfifaj esetében fennáll a mintavételi kötelezettség vágóhídra szállítás és technológiai mozgatás előtt egyaránt. Mindennemű szállítás csak az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.

Amennyiben a járványhelyzetben a következő napokban sem következik be jelentős negatív változás, úgy a jelenleg kivételként nevesített településeken, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

A madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos információkat folyamatosan frissítik a Nébih tematikus aloldalán.

Forrás: Nébih