0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vodka 900 éves története: hogyan lett egy középkori elixírből Hollywood üdvöskéje?

Ahhoz képest, hogy vodka mára mennyire egyszerű italnak tűnik, a múltja legendás. Rettegett Ivántól kezdve James Bondig kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Ha a vodkára gondolunk, mi jut eszünkbe először? Főiskolai házibulik és kocsmázások, vagy talán kifinomult koktélestek és hosszú nyári éjszakák, amikor gyümölcsös koktélt iszogattunk?

A vodkát 900 éves történelme során mindenféle jelentéssel ruházták fel, a hatalomtól kezdve egészen a kifinomultságig.

Több mint egyszerű szeszesital, ugyanis a vodka beleivódott a népi gyógymódokba, a kultúrába, az ünnepi hagyományokba és a rituálékba; nem kell tehát meglepődnünk azon, hogy a vodka hosszú, lenyűgöző és nemzetközi története éppoly sokszínű, mint a fogyasztói…

Oroszországból szeretettel

A vodka állítólag a középkori oroszországi (vagy egyesek szerint lengyelországi) szerzetesek által készített erős gyógyhatású elixírként indult. Az 1470-es években III. Iván orosz cár, felismerve a benne rejlő lehetőségeket, létrehozta az első állami vodkamonopóliumot, és a szeszes ital az államkassza létfontosságú jövedelemtermelőjévé vált.

Unokája, Rettegett Iván kizárólagos hozzáférést biztosított testőrségének, az Opricsnyikoknak a moszkvai kocsmákhoz, ahol bőségesen szolgáltak fel vodkát.

Két évszázaddal később Nagy Katalin felismerte a vodka erejét, és a vodkadesztilláció ellenőrzését szilárdan az arisztokraták kezében tartotta; az orosz nemesek több mint 100 éven át élvezték ezt a kiváltságot.

Hollywoodi hatás

Évszázadokon át Kelet-Európában maradt a vodka, de a szesz végül Amerika szívét is meghódította, ironikus módon a szesztilalomnak köszönhetően. Az 1920-as években, Európában munkát kereső csaposok találkoztak a vodkával, és az 1930-as években hazatérve elterjesztették a hírét az államokban. A hollywoodi sztárok számára, akik nem akarták, hogy ivás közben lássák őket, a vodka finom íze és szagtalansága előny volt, és az 1940-es években a gyömbérsörrel és (eredetileg) citrommal készült Moscow mule koktél feltalálása hozzájárult a szeszes ital népszerűségének növekedéséhez.

A Hollywood által felkarolt ital hamarosan Amerika bűvkörébe került, és 1947-ben Joan Crawford állítólag olyan partit rendezett, ahol csak vodkás pezsgőt szolgált fel, megpecsételve ezzel a szeszes ital sikkes státuszát.

A martini koktél is ekkoriban alakul ki, és az első publikált recept David Embury 1948-as The Fine Art of Mixing Drinks című koktélos receptkönyvében jelent meg.

1954-re a vodka eladásai világszerte elérték az 1,1 millió üveget – a négy évvel korábbi negyvenezerről -, ami a kereslet és a vonzerő hihetetlen növekedését jelezte. A vodkakoktélok népszerűsége is robbanásszerűen megnőtt: az 1930-as évekbeli Bloody Mary-től kezdve a 70-es évekbeli Flame of Love-on át a 80-as évekbeli Espresso Martini koktélig minden egyes koktél új közönséghez juttatta el a vodkát, és szélesítette a szeszesital vonzerejét.

A száraz martini egyik változata először Ian Fleming 1953-as Casino Royale című regényében vált híressé, amikor Bond szigorú utasításokat ad a kaszinó csaposának, és azt tanácsolja neki, hogy az italt jobb lenne gabonaalapú vodkával elkészíteni.

Bond más koktélokat is ivott, de a vodka martini különösen a filmvásznon bizonyult maradandónak.

Amikor az 1964-es Goldfinger című filmben Bond a gyakran idézett „rázva, nem keverve” mondatot mondta, megerősítette, hogy a vodka martini időtlen klasszikus, sima vonzerőt sugalló ital.

Nemcsak a különleges ügynökök és a hollywoodi sztárok népszerűsítették a vodka alapú koktélokat. Az 1990-es évek végén a Szex és New York szereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a cosmpolitan nevű vodka és áfonya alapú koktélt, mellyel a független, felfelé törekvő nők egy generációját ösztönözte arra, hogy ismét koktélokat kortyolgassanak.

Egy ikon születése

A vodkakészítés látszólag egyszerű folyamat, de a jó vodka létrehozásának alkímiája a lepárlásban rejlik, ami meghatározza a végtermék erejét és karakterét. Sok modern lepárló igyekszik megszüntetni az alapanyagokból származó ízeket, de néhány hagyománytisztelő készítője inkább az olyan vodkákat részesíti előnyben, amelyek megtartják az alapanyagok jegyeit, és így jellegzetesebb karaktert biztosítanak.

Forrás: theguardian.com