0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gazdálkodás a jövő városaiban

Szingapúr elképesztő iramban, tudatosággal és előrelátással fejlődik. Vezetői szembe mennek a manapság általánosan elfogadott tendenciával, annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet és éltetőbb feltételeket teremtsenek a lakosság számára. Ragadós lesz a példájuk?

A változás szele a kétezres évek elején érte el az ország partjait, amikor is az egyre kellemetlenebbé váló klimatikus helyzet szükségessé tette az átgondolt cselekvést. A lakossággal való konzultáció azt az elvárást erősítette meg, hogy az emberek szívesebben fogadják a természetes megoldásokat, például a zöldterületek megnövelését, mint a mesterségeseket. Ezért nagyszabású terveket szőttek és szó szerint gigantikus fejlesztések születtek.

A csoda szárba szökkent

A 101 hektáron elterülő természetvédelmi park, a Garden by the Bay három nagyobb, egyedülállóan jellegzetes kertből áll.

A déli öbölben álldogáló napelemekkel felszerelt, ikonikus Supertree-k napközben árnyékot szolgáltatnak, éjjel pedig pazar fényekkel szórakoztatják a látogatókat. 2015-ben legnagyobb üvegházként Guinness rekord lett a 3332 üveglappal borított Flower Dome.

A páratlanul szép és értékes drágakőként ragyogó Changi reptér pedig egy botanikai képekkel dekorált futurisztikus paradicsom. Ezen káprázatos alkotások mindenki számára azt sugallják, hogy tényleg komolyan gondolják, amit mondanak és vállalnak. A hőmérsékleti viszonyok persze azért segítik is őket, hiszen ilyen zöld oázist nem akárhol lehet létrehozni. Szingapúr tehát egyszerű kertvárosból kertben álló várossá nőtte ki magát, és még vannak ötleteik.

youtube://v/2ueVw83Plec

Tovább zöldülnének

A kormány ismét kemény fába vágta a fejszéjét, mivel elhatározták, hogy egyre jobban kihasználják a mezőgazdasági kapacitásokat és a táplálékok megtermelésének mértékét 2030-ra 30 százalékra tornásszák fel. Jelenleg 90 százalékban importra szorulnak, ez jelentős mértékű kiszolgáltatottsággal ér fel.

A termesztés feltételei nem igazán adottak egyelőre, azonban valószínűleg a lehetetlen nem szerepel a szótárukban, ezért inkább a megoldási lehetőségekre összpontosítanak a problémák miatti sajnálkozás helyett. Támogatják a kutatásokat, népszerűsítik a növénytermesztést a fiatalok körében, képzéseket szerveznek. Igyekeznek a rendelkezésre álló földeken a lehető leghatékonyabban megtervezve termeszteni, valamint olyan új helyszíneket felfedezni, amelyek eddig kihasználatlanul, pontosabban parlagon hevertek.

A kutatók továbbá új módszerek után kutatnak, amelyek dacolnak a lehetetlennel és kivitelezhetővé teszik az önfenntartási törekvéseket.

youtube://v/G4eIiUGgDBk

Kertek a háztetőkön

A jövő kertjeit ténylegesen a „város felett” tervezik kialakítani. Ez több szempontból is elképesztően előremutató elgondolás, mivel így új területeket tudnak megművelni, és a helyben történő termelés miatt megspórolható a szállítás anyagi és etikai vonzata. Amilyen jól hangzik, annyira nagy kihívás a valóságban is sikerre vinni.

Ahhoz, hogy megvalósulhasson ez az elgondolás meg kell érteniük a stresszreakciókat, hiszen a növények a hagyományos termesztéshez képest lényegesen zsúfoltabban, egymást árnyékolva, konkurenciaharcot vívva, egyáltalán nem mindig ideális körülmények között élnek.

youtube://v/eVuMNRoH4p4

A kertészek álma

A növények olyan kémiai hullámokat bocsátanak ki, amik a stressz típusára utalnak. Raman-spektroszkóp segítségével dekódolni tudják ezeket a jeleket, és megállapíthatóvá válik, mikor milyen hatás (hőmérséklet, kártevő, vegyszer) miatt szenved a növény. A jelzések azonnali megfejtésével sokkal gyorsabb és pontosabb reagálás válik lehetségessé.

Mennyivel könnyebb lehet egy olyan diagnosztikai eszköz segítségével kertészkedni, ami pillanatok alatt képes megállapítani a problémát, kiszűrve a tévedéseket, lényegében egyből a jó megoldásra redukálja a tennivalókat.

Szingapúrban nemzeti kinccsé tudott válni a növények szeretete. Ha lehet még fokozni, akkor ez a projekt jó alkalom erre. Elismerésre méltó és példaértékű az igyekezetük. Vajon lesznek követőik?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu