0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sarkvidéki hódító útra indultak a kardszárnyú delfinek

Az intelligens csúcsragadozók egyre messzebbre merészkednek északon a sarkvidéki tengeri jég visszahúzódása miatt, és tovább maradnak olyan régiókban, ahol korábban csak a nyári időszakban tudtak életben maradni.

A kutatók, akik az alaszkai vizekben követik nyomon a kardszárnyú delfinek mozgását, egyre több akusztikai bizonyítékot találnak rá, hogy az állatok a sarkvidék felé vándorolnak – és egyre tovább ott is maradnak, ahogy a jég visszahúzódóban van – írja az arctictoday.com.

„Nem arról van szó, hogy korábban ne látták volna a gyilkos bálnákat a területen, azonban most úgy tűnik, egyre hosszabb ideig tartózkodnak itt” – írta a Washingtoni Egyetem tudósa, Brynn Kimber egy sajtóközleményben. „Ez valószínűleg azzal áll kapcsolatban, hogy tovább tart a nyílt vízi szezon.”

A csúcsragadozó jelenléte azonban hatással van a sarkvidéki tengeri ökoszisztémára is.

Az alaszkai Brooks Gerinc északi lejtőjén élő inupiat bálnavadászok egyre többször jelentik, hogy a grönlandi bálnákon kardszárnyú delfinek okozta sebek vannak.

De nem csak Alaszkában, más sarkvidéki régiókban is északabbra merészkednek az gyilkos bálnák.

Kanadában már narválra és belugára is vadásztak, melyek – a grönlandi bálnákhoz hasonlóan – szintén sarki jég nyújtotta menedék nélkül maradtak.

De a kardszárnyúak számára is csalóka lehet a jég nélkül maradt Hudson öböl, ami gyorsan be is tud fagyni, csapdába ejtve így az állatokat. A vastag jégtakaró alatt nem tudnak átúszni, így egy idő után éhen halnak. Az öbölből az egyetlen jégmentes kiút északi irányban lenne, azonban az ösztöneik délre terelik a delfineket. 2011-ben már találtak jégbe fagyva gyilkos bálnát az öbölben, majd 2013-ban 17 példány esett csapdába, és vélhetően mind el is pusztult. 2016-ban pedig 4 csapdába esett delfint találtak júniusban, melyek júliusra el is pusztultak. A boncolás pedig megerősítette, hogy éhen haltak.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a gyilkos bálnák jelenléte Alaszka sarkvidéki területein milyen változásokat okoznak majd az ökoszisztémában.

Egy tanulmány szerint azonban egy 160 főből álló kardszárnyú delfin populáció évente több, mint ezer narvált is képes levadászni – ebből sejthető, hogy jelentős változásokat okoznak majd a sarkvidéki tengeri fauna összetételében.

A narválok, grönlandi bálnák és belugák mind kulcsfontosságú élelemforrásai a sarkvidéki őslakosoknak, így az ő megélhetésükre is nagy hatással lesz a gyilkos bálnák élőhelyének északra tolódásra.

Forrás: arctictoday.com