0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Azerbajdzsán hazánk fontos agrárpartnere

Az agrárium csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet hosszú távon is sikeres, fenntartható és versenyképes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Magyar agrárinnovációs tudás és öntözéstechnológia alkalmazásának lehetőségei az azerbajdzsáni farmgazdaságokban című konferencián, csütörtökön, Bakuban.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban alakította át a piacokat, az étkezési és fogyasztói szokásokat. Emellett felértékelődött az élelmezésbiztonság, és az élelmiszer-önrendelkezés képessége is. A digitális technológiák, valamint a precíziós gazdálkodás a hatékonyságnövelés szempontjából egyre fontosabb eszköz – tette hozzá. A miniszter éppen ezért felhívta a figyelmet hazánk Digitális Agrár Stratégiájára. Kifejtette, az új innovatív megoldások alkalmazásával, az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával nagyban hozzájárulhatunk a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez. Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozás a szárazságot jobban tűrő növényfajok nemesítésére, illetve az öntözött területek növelésére ösztönzi a gazdálkodókat.

A miniszter azerbajdzsáni látogatásán megbeszélést folytatott Inam Karimov agrárminiszterrel. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a tenyészállatok vonatkozásában tovább kell erősíteni az agrárkereskedelmi együttműködést. A tárcavezetők a kutatás-fejlesztésre, a növény – és vetőmagnemesítésre is felhívták a figyelmet. Nagy István a nap folyamán találkozott Sahil Babayev munkaügyi és szociális felzárkózásért felelős miniszterrel is, akivel az agráriumban szükséges generációváltásról, a mezőgazdasági szociális programokról, illetve a szakképzés és felsőoktatás területén való együttműködési lehetőségekről is egyeztetett.

Nagy István szerint a konferencia és a hivatalos tárgyalások nemcsak az azeri féllel való kapcsolatainkat erősítik, hanem egyúttal hozzásegítenek egymás technológiai újításainak, és a már alkalmazott jó gyakorlatok megismeréséhez is. A bakui látogatás eredményeként az állattenyésztési és növénytermesztési együttműködések további megállapodásokkal egészülhetnek ki, például a vetőmagok, valamint a gabona- és rizskutatás területén – sorolta az agrártárca vezetője.

Forrás: AM sajtóközlemény