0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szarvasgomba-vadászat vált kulturális világörökséggé

Nyolc éve a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba indította el a kampányt, hogy a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként ismerjék el.

Felvette az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát a szellemi kulturális örökségek listájára múlt héten az UNESCO párizsi tanácskozása, írta a Sokszínű Vidék az MTI-re hivatkozva.

A szarvasgombavadászok hálózata 14 olaszországi régióban mintegy 70 ezer főt számlál. A szarvasgombavadászok kora reggel vagy szürkületkor indulnak gombakeresésre, hogy ne vegyék észre őket. A szarvasgomba lelőhelyei ugyanis szigorúan titkosak.

Olaszország nyolc éve kezdett kampányolni a szarvasgomba-vadászat kulturális örökségként való elismerése mellett. A kampány élére a fehér szarvasgombájáról ismert piemonti város, Alba állt. A város ad otthont az évente megrendezett Nemzetközi Szarvasgombavásárnak, amely a világ minden tájáról vonzza az ínyenceket.

A bódító aromájú csemege nagyon értékes, novemberben egy fehér szarvasgombát 103 ezer euróért (38 millió forintért) árvereztek el Hongkongban.

A világ legdrágább csemegéjének is nevezett fehér szarvasgomba 100 grammja körülbelül 250 euróba (92 ezer forintba) kerül.

Egyedi illatuk és ízük miatt az albai szarvasgombák évek óta a legmagasabb árakon kelnek el. A ritka kincs felkutatására, amely akár 30 centiméter mélyen a földben, a tölgyfa, gesztenyefa vagy nyárfa gyökerei között terem, általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

Az ínyencek grammonként, ostyavékonyra szeletelve fogyasztják a finomságot.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu