0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Káros lenne a fatüzelés?

A fatüzelésű kályhák füstje okozza a légszennyező részecskékben található rákkeltő anyagok közel felét. A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) fosszilis tüzelőanyagok, amik biomassza égetésekor keletkeznek, de ahogy egy friss Görögországban végzett kutatásból kiderült, a fatüzelés több rákkeltő anyagot termel, mint a járművek gázolaj- vagy benzinfogyasztása.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Az otthoni fatüzelés Európa-szerte jelentős problémát okoz a levegőminőségre nézve, a fafüstnek való nagy dózisú kitettség pedig súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A kutatók szerint még az ökodizájn szabványnak megfelelő új fatüzelésű kályhák is 750-szer több apró szennyező részecskét bocsátanak ki, mint egy modern teherautó, ráadásul a beltéri levegőt is óriási mértékben szennyezik, vagyis csak egészségügyi figyelmeztetéssel szabadna árulni őket.

A kutatás során egy teljes éven át minden nap vettek a levegőből mintákat, majd azokat 31 különböző PAH-ra és számos más kémiai markerre vonatkozóan elemezték. Az eredményekből megállapították, hogy az éves PAH-ok 31 százaléka a fatüzelésből származik (télen értelemszerűen még nagyobb arányban), 33 százaléka a gázolajból, 29 százaléka pedig a benzinből.

Azonban egyes policiklusos aromás szénhidrogének rákkeltőbbek a többinél, ezt figyelembe véve pedig már a fatüzelésből eredő kockázat aránya 43 százalékra nőtt, a gázolajé 36 százalékra, a benzin pedig 17 százalékra csökkent.

Athénban az éves PAH koncentráció az uniós határérték alatt van, ugyanakkor a WHO (Egészségügyi Világszervezet) referenciaszintjének a kétszerese, így a kutatók a fatüzelésből származó kibocsátás szigorúbb szabályozására hívták fel a figyelmet.

A kutatócsoport szerint a kazánok és kályhák PAH kibocsátásának szabályozása, valamint az égetéstilalmi időszakok bevezetése jelentheti a megoldást a problémára.

A holland Utrechtben például a városvezetés mintegy 2000 eurós támogatást nyújt azoknak, akik fatüzelésű kályháikat környezetbarátabb fűtőberendezésre cserélik.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu