0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A varjak jobban vigyáznak a különleges szerszámaikra

Egy új tanulmány szerint az emberekhez hasonlóan az új-kaledón varjak is különösen óvatosan bánnak legértékesebb szerszámaikkal. A kutatásból kiderül, hogy a varjak nagyobb valószínűséggel tárolnak viszonylag összetett és hatékony táplálékszerzésre használt eszközöket későbbi használatra, mint az egyszerűbbeket.

Az új-kaledón varjak arról híresek, hogy különböző típusú eszközöket használnak a zsákmány megszerzésére a fák odvaiból és más rejtekhelyekről. Míg a táplálékszerzés során a csőrükben tartják az eszközeiket, evés közben le kell tenniük azokat – írja a Sciencedaily tudományos portál.

Ilyenkor fennáll a veszély, hogy elejtik vagy más varjak ellopják az eszközeiket.

Egy korábbi tanulmányukban a brit St Andrews Egyetem Biológiai Iskolájának kutatói kimutatták, hogy a varjak kétféle „megőrzési” stratégiát alkalmaznak: vagy biztonságosan a lábuk alá szorítva tartják szerszámaikat, vagy ideiglenesen egy közeli lyukba vagy a kéreg mögé dugják azokat. De vajon óvatosabbak-e a varjak, amikor különösen értékes szerszámokra kell vigyázni?

Óvatosan kezelik

„Sokan közülünk a vadonatúj telefonnal másképp bánnak, ügyelve arra, hogy ne karcolódjon meg, ne essen le vagy ne vesszen el. Egy régi, repedt képernyőjű telefont azonban elég óvatlanul kezelünk” – mondta a kutatás vezető szerzője, Barbara Klump, aki jelenleg a németországi Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézetben dolgozik.

A kutatócsoport egyik hosszú távú vizsgálati helyszínén a varjak kétféle botot használnak szerszámként: összetett kampós végűeket, és egyszerű, nem kampósakat. Az előbbieket egy viszonylag ritka növényfajból készítik aprólékos munkával, míg az utóbbiak egyszerűen az erdő talajáról származó gallyakból és levélnyelekből állnak. „A kampós szerszámokat nemcsak költségesebb megszerezni, de sokkal hatékonyabbak is” – magyarázta Christian Rutz, a csoport vezetője.

„A táplálékszerzési feladattól függően a varjak ezekkel az eszközökkel akár tízszer gyorsabban képesek élelmet szerezni, mint a faék egyszerűségű, nem kampós eszközökkel.”

Az értékes eszközök biztonságban tartása

Új tanulmányukban a kutatók most felfedezték, hogy az új-kaledón varjak nagyobb valószínűséggel tartják biztonságban az értékes kampós szerszámokat két használat között, mint az egyszerűbb, nem kampós eszközöket. „Izgalmas volt látni, hogy a varjak egy kicsit óvatosabban bánnak a hatékonyabb és nehezebben előállítható szerszámokkal, amelyek cseréje több fáradtsággal jár.

Ez arra utal, hogy van némi fogalmuk a különböző szerszámtípusok relatív „értékéről”

– jegyezte meg a tanulmány társszerzője, James St Clair.

Ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy az állatok hogyan kezelik és tárolják a különböző típusú szerszámokat, innovatív módon mérve, hogy mennyire értékelik ezeket a tárgyakat. A módszer hatalmas lehetőségeket rejt magában más szerszámhasználó állatok, köztük legközelebbi rokonaink, a csimpánzok viselkedésének vizsgálatában.

Forrás: sciencedaily.com