0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Másfél milliárd hasznos rovar Olaszországból

Új központot épített Cesenában a biológiai növényvédelemhez használható rovarokat tenyésztő Bioplanet. Az olasz vállalkozás a világ számos országába exportálja a hasznos ragadozókat, parazitákat. Évente 1,5 milliárd rovart tenyésztenek.

Az új központ két hektár fedett területen, 30 üvegházban és 90 klímakamrában üzemel, ahová folyamatosan költöznek át a régi üzemből. A cégtől évente másfél milliárd hasznos rovar jut el a felhasználókhoz, legnagyobb vevőik a mediterrán országok, de Japánba és Kanadába is exportálnak. Az új üzemhez 2007-ben szerezték meg az első öt hektárt és akkor építettek föl hét üvegházat.

Azóta folyamatosan bővítették és fejlesztették az üzemet, ahol mára körülbelül 20 hasznos rovart tenyésztenek.

Az eltelt 14 évben lendületesen bővült a „termelés”, amihez a kezdeti 30-ról 80-ra nőtt az alkalmazottaik száma.

Ezek a biológiai védekezésben alkalmazott segítőtársak elsősorban az üvegházi zöldségtermesztésben terjedtek el, de szabadföldön is használják őket.

Nemcsak a biotermesztők, hanem az integrált termesztést folytatók is mind gyakrabban fordulnak ilyen biológiai megoldások felé, hogy kevesebb kémiai rovarölő szert használjanak és ezáltal kevesebb legyen a szermaradék a terményeikben.

Így például szamócában és szőlőben használnak hasznos rovarokat, amelyeket a szamócatáblára már drónnal szórnak ki. Elsősorban kártevő atkák és a foltosszárnyú muslica ellen védekeznek biológiai módszerekkel.

A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően olyan új jövevények ellen is sikerrel tenyésztenek parazitákat, mint a közelmúltban megjelent ázsiai márványospoloska. Ehhez először meg kellett találni az Európában leghatékonyabb és leggyakoribb parazitáját, egy apró fürkészdarazsat, ami a poloskatojásokba rakja a petéit. Az Anastatus bifasciatus fürkész sokféle rovar tojásait parazitálja, leggyakrabban a poloskákét és a lepkékét. Tömeges kibocsátásával 2019-ben kezdtek foglalkozni Olaszországban. Megtalálták és szaporítják a zöld vándorpoloska parazitáját is.

Ugyancsak figyelemre méltó a cég termékei közt a gyapjas pajzstetveket ragadozó Nephus conjunctus. Ez az apró barna katicabogár a mediterrán országokban honos, ahol a legtöbb melegkedvelő gyapjas pajzstetű is károsít. Mellettük számos ragadozó atka, ragadozó poloska és fürkészdarázs található a Bioplanet kínálatában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it