0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Japán a legtöbb Michelin-csillagos étterem országa

A világ tíz legdrágább Michelin-csillagos éttermének fele egy országban található: Japánban.

Míg a Michelin-csillagos ételek akár 1,50 dollárba is kerülhetnek, mégis a legtöbb étterem, amely kiérdemelte ezt a rangos díjat, ennél jóval többet kér a fogásokért.

Sok étteremben 300-400 dollárba (97-130 000 forint) kerül egy étkezés, de vannak olyanok is, ahol még ennél is magasabb árat kérnek az ételekért.

A legdrágább Michelin-csillagos éttermek megtalálásához a Chef’s Pencil nevű gasztronómiai honlap a világ több mint 450 éttermében vacsorakóstoló menük után kutatott.

A top 10 legdrágább étterem

A Chef’s Pencil szerint a 10 legdrágább étterem*, amely vagy Michelin-csillagot kapott – vagy olyan séf vezeti, aki birtokol csillagot:

  • Sublimotion, Ibiza, Spanyolország – 1740 dollár (564 000 forint)
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína – 1422 dollár (460 000 forint)
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán – 910 dollár (295 000 forint)
  • Azabu Kadowaki, Tokió, Japán – 825 dollár (267 000 forint)
  • Masa, New York, Egyesült Államok – 800 dollár (260 000 forint)
  • Joel Robuchon, Tokió, Japán – 637 dollár (206 000 forint)
  • Kikunoi Honten, Kiotó, Japán – 637 dollár
  • Gion Maruyama, Kiotó, Japán – 637 dollár
  • Guy Savoy, Párizs, Franciaország – 615 dollár (199 000 forint)
  • Piazza Duomo, Alba, Olaszország – 580 dollár (188 000 forint)

*Az árak személyenként értendők, általában nem tartalmazzák az italokat és a szervizdíjakat.

Japán az egyetlen olyan ország, amely többször is szerepel ezen a listán, és éttermei – amelyek Kiotóban és Tokióban találhatók – a 10 hely felét uralják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tokiói székhelyű Joel Robuchon, amely a lista 6. helyén végzett, francia konyhát szolgál fel.

Az Egyesült Államok egyetlen étterme, a Masa, amely szintén japán étteremként került be a top 10-be.

Japánban található a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem egy főre vetítve, a Chef’s Pencil szerint Tokióban több Michelin-csillagos étterem van, mint bármely más városban.

Miért lehetnek ennyire drágák a japán éttermek

Megvan az oka annak, hogy miért drága sok japán étterem, mondta Masaharu Morimoto séf, akit milliók ismernek az „Iron Chef” és az „Iron Chef America” televíziós főzőműsorok sztárjaként. „A japán éttermek a világ minden tájáról szerzik be a szezonális halakat, aminek következménye, hogy megnőnek az alapanyagok árai” – mondta. „Valamint az összetevők megfelelő szállításának és tárolásának költségei is felmerülnek ilyenkor, tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei rövid ideig eltarthatók.” Morimoto szerint az adott séf képességei, az ételek elkészítésének és tálalásának precizitása és művészete szintén további tényezők az árképzés során.

Ezenkívül az éttermek méretei is közrejátszanak az árak kialakításában, ugyanis a japán éttermek elég kicsit lehetnek ahhoz, hogy a vendégek személyes figyelmet kapjanak a séftől.

„A korlátozott számú ülőhellyel rendelkező éttermek általában igyekeznek intim és tartalmas élményt nyújtani vendégeiknek” – mondta Morimoto. „Sok híres sushi étteremben legfeljebb nyolc ülőhely van, felszolgálók vagy további személyzet nélkül.”

A japán éttermekben sok ételt omakase-stílusban szolgálnak fel, ami azt jelenti, hogy a séfek választják ki, hogy mit készítenek el a vendégek számára. „Ez lehetővé teszi a séfek számára, hogy egy olyan íz kalandot készítsenek, amely semmi máshoz nem hasonlítható, egy felejthetetlen, többfogásos étkezési élményt, amely a legfrissebb halakat és más különleges összetevőket tartalmaz, amit kifejezetten erre az igazán egyedi étkezésre tartogatnak” – mondta Morimoto.

A legdrágább Michelin-csillagos fogások

Annak ellenére, hogy Japán uralja a legdrágább éttermek listáját, összességében nem biztos, hogy a legdrágább országot jelenti azok számára, akik Michelin-csillagos élményekre vágynak. A Chef’s Pencil a két és három Michelin-csillaggal rendelkező éttermek legdrágább degusztációs menüinek árairól készített felmérést, amin Japán csak a negyedik helyen szerepelt.

Dánia a legdrágább ország, ahol a Michelin-csillagos étteremben lehet vacsorázni: a kóstoló menük átlagosan 404 dollárba (130 000 forint) kerülnek személyenként.

Míg Szingapúrban átlagosan 364 dollár (118 000 forint), Svédországban pedig 327 dollár (106 000 forint) az éttermek átlaga ára. A felmérés szerint Japánban egy, két vagy három Michelin-csillagos étteremben való étkezés átlagosan 322 dollárba (104 000 forint) kerül.

Egy étkezésért 1740 dollár?

Míg a japán éttermek gyakran egyszerűek, a Chef’s Pencil listájának legdrágább étterme ennek éppen az ellenkezője. A spanyolországi Ibiza szigetén található Sublimotion a világ első „gasztronómiai performansza” – mondta Eduardo Gonzales az étterem alapítója. A legdrágább kóstolómenü ára 1740 dollár (564 000 forint) személyenként egy 20 fogásos menüér.

Az étterem mindössze 12 férőhelyes, ahol virtuális valóságot és speciális effekteket használnak, hogy fény- és hangelemekkel kiegészítsék az étkezést – mondta.

A séfeken kívül egy mérnökökből, illuzionistákból, forgatókönyvírókból és zeneszerzőkből álló csapat dolgozott együtt több mint 10 éven át azzal a céllal, hogy maximalizálják az asztalnál ülés örömét –mondta Gonzales.

A 2014-ben megnyitott éttermet a Michelin-csillagos séf, Paco Roncero vezeti.

Forrás: cnbc.com