Míg a Michelin-csillagos ételek akár 1,50 dollárba is kerülhetnek, mégis a legtöbb étterem, amely kiérdemelte ezt a rangos díjat, ennél jóval többet kér a fogásokért.
A legdrágább Michelin-csillagos éttermek megtalálásához a Chef’s Pencil nevű gasztronómiai honlap a világ több mint 450 éttermében vacsorakóstoló menük után kutatott.
A top 10 legdrágább étteremA Chef’s Pencil szerint a 10 legdrágább étterem*, amely vagy Michelin-csillagot kapott – vagy olyan séf vezeti, aki birtokol csillagot:
*Az árak személyenként értendők, általában nem tartalmazzák az italokat és a szervizdíjakat. |
Japán az egyetlen olyan ország, amely többször is szerepel ezen a listán, és éttermei – amelyek Kiotóban és Tokióban találhatók – a 10 hely felét uralják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tokiói székhelyű Joel Robuchon, amely a lista 6. helyén végzett, francia konyhát szolgál fel.
Japánban található a világon a legtöbb Michelin-csillagos étterem egy főre vetítve, a Chef’s Pencil szerint Tokióban több Michelin-csillagos étterem van, mint bármely más városban.
Miért lehetnek ennyire drágák a japán éttermek
Megvan az oka annak, hogy miért drága sok japán étterem, mondta Masaharu Morimoto séf, akit milliók ismernek az „Iron Chef” és az „Iron Chef America” televíziós főzőműsorok sztárjaként. „A japán éttermek a világ minden tájáról szerzik be a szezonális halakat, aminek következménye, hogy megnőnek az alapanyagok árai” – mondta. „Valamint az összetevők megfelelő szállításának és tárolásának költségei is felmerülnek ilyenkor, tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei rövid ideig eltarthatók.” Morimoto szerint az adott séf képességei, az ételek elkészítésének és tálalásának precizitása és művészete szintén további tényezők az árképzés során.
„A korlátozott számú ülőhellyel rendelkező éttermek általában igyekeznek intim és tartalmas élményt nyújtani vendégeiknek” – mondta Morimoto. „Sok híres sushi étteremben legfeljebb nyolc ülőhely van, felszolgálók vagy további személyzet nélkül.”
A japán éttermekben sok ételt omakase-stílusban szolgálnak fel, ami azt jelenti, hogy a séfek választják ki, hogy mit készítenek el a vendégek számára. „Ez lehetővé teszi a séfek számára, hogy egy olyan íz kalandot készítsenek, amely semmi máshoz nem hasonlítható, egy felejthetetlen, többfogásos étkezési élményt, amely a legfrissebb halakat és más különleges összetevőket tartalmaz, amit kifejezetten erre az igazán egyedi étkezésre tartogatnak” – mondta Morimoto.
A legdrágább Michelin-csillagos fogások
Annak ellenére, hogy Japán uralja a legdrágább éttermek listáját, összességében nem biztos, hogy a legdrágább országot jelenti azok számára, akik Michelin-csillagos élményekre vágynak. A Chef’s Pencil a két és három Michelin-csillaggal rendelkező éttermek legdrágább degusztációs menüinek árairól készített felmérést, amin Japán csak a negyedik helyen szerepelt.
Míg Szingapúrban átlagosan 364 dollár (118 000 forint), Svédországban pedig 327 dollár (106 000 forint) az éttermek átlaga ára. A felmérés szerint Japánban egy, két vagy három Michelin-csillagos étteremben való étkezés átlagosan 322 dollárba (104 000 forint) kerül.
Egy étkezésért 1740 dollár?
Míg a japán éttermek gyakran egyszerűek, a Chef’s Pencil listájának legdrágább étterme ennek éppen az ellenkezője. A spanyolországi Ibiza szigetén található Sublimotion a világ első „gasztronómiai performansza” – mondta Eduardo Gonzales az étterem alapítója. A legdrágább kóstolómenü ára 1740 dollár (564 000 forint) személyenként egy 20 fogásos menüér.
A séfeken kívül egy mérnökökből, illuzionistákból, forgatókönyvírókból és zeneszerzőkből álló csapat dolgozott együtt több mint 10 éven át azzal a céllal, hogy maximalizálják az asztalnál ülés örömét –mondta Gonzales.
A jurney that your palate won’t forget.#Sublimotion2019 #Innovacion #Gastroexperience #Performance #Technology #Newscenicart #Gastroshow #Gastronomia #Metagastronomia #Design #Arquitectura pic.twitter.com/Rz72aAdMA9
— Sublimotion Ibiza (@sublimotionibz) September 22, 2019
A 2014-ben megnyitott éttermet a Michelin-csillagos séf, Paco Roncero vezeti.