0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Koronavírus ellen kezdték el oltani a vadállatokat egy állatkertben

Egy bengáli tigris és egy borneói orangután kapta meg a vakcinát Chilében.

Charly, a tigris és Sandai, a majom mellett további nyolc állat kapott vakcinát: a kísérleti oltási kampányba olyan fajokba tartozó egyedeket vettek be, amelyek esetében nagy a rizikója annak, hogy elkapják a fertőzést, írja az Infostart a Phys.org cikkére hivatkozva.

A koronavírus nemcsak 5,4 millió ember életét követelte eddig világszerte, de képes majmokat, nagymacskákat, őzeket, nyérceket és háziállatokat is megfertőzni. Három oroszlánnal, két másik tigrissel és három pumával együtt a hároméves Charly és a 26 éves Sandai hétfőn kapta meg a második adagot a kifejezetten állatok számára kifejlesztett, jelenleg forgalomba még nem hozott kísérleti vakcinából. Az első oltást december 13-án kapták meg.

„Célunk, hogy megvédjük azokat az állatokat, amelyek a legfogékonyabbak a koronavírusra, miközben teszteljük, hogy a vakcinák immunitást hoznak-e létre, és ha igen, az mennyi ideig tart”

– mondta Sebastian Celis, a Buini Állatkert állatorvosi részlegének vezetője.

Szingapúri, zágrábi és washingtoni oroszlánok, belgiumi vízilovak, indonéziai szumátrai tigrisek és Georgia állambeli Atlantában élő gorillák tartoznak azon állatkertben élő példányok közé, amelyek bizonyítottan elkapták már a koronavírust.

A chilei állatkert egyetlen állatát sem tesztelte koronavírusra, mivel egyikük sem mutatott tüneteket, de velük együtt több amerikai állatkert is beoltatja állatállományát.

Chile háromévesnél idősebb lakosságának közel 90 százaléka van már beoltva, 62 százalékuk pedig már megkapta az emlékeztető oltást is. Latin-Amerikában ez az egyetlen ország, amely az állatkerti állatok beoltását is megkezdte.

Forrás: Infostart