0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Véget kell vetni a macskák öldöklésének

A házi macskák lassan szó szerint elözönlik a világot. Ivartalanítási korlátozás nélkül globálisan jelentős szaporulattal számolhatunk, aminek egyenes következménye az énekesmadarak és kisemlősök állományainak drasztikus csökkenése. Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is vészes a helyzet, a problémára minél előbb intézkedésekre lesz szükség.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Öt angol városban végeztek kutatást, ahol a kóbor macskák egyedszámát vizsgálták, és a kutatási eredmények szerint a vizsgált területeken négyzetkilométerenként közel 9 gazdátlan macska él.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 247 429 gazdátlan macska közül a legtöbb a sűrűbben lakott és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken él.

A kóbor macskák száma négyzetkilométerenként 1,9 és 57 között változik a helytől függően.

Hasonló a helyzet a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban évente több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg a macskák. A szakemberek szerint ez jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt az ország vadvilágára.

Egy tanulmányi becslés szerint a házi macskák egy évben 1,4-3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős halálát okozzák az USA-ban.

Az adatok azt mutatják, hogy több állat pusztul el évente az országban a macskák karmai között, mint közúti balesetben vagy mérgezésben. A tanulmány arra is kitért, hogy az elkóborolt, félvad példányok nagyjából háromszor több állatot ölnek meg, mint a házi kedvencként tartott társaik. De a házból kiengedett szőrös kis kedvenceinket sem kell félteni e tekintetben, a gazdáiknak jóval több odafigyelést és felelősséget kellene vállalniuk macskáik tetteiért.   

Ausztráliában például több államban is megtiltanák, hogy a gazdik kiengedjék macskájukat a lakásból, ugyanis azon a kontinensen is több millió őshonos állat megöléséért felelnek. Egy kutatás szerint ott egyetlen kóbor macska több mint 740 helyi vadállatot ejt zsákmányul, míg a házi macskák „csak” átlagosan 180-at – írja a Daily Mail. 

Ausztráliában naponta hárommillió emlős, kétmillió hüllő és egymillió erszényes állat pusztul el macskák miatt.

Ennek megállításáért a hatóságok bevezetnék az országban a macskatartásra vonatkozó korlátozásokat. Canberra olyan szabályozást készül érvénybe léptetni, hogy minden 2022 közepétől született macskát kötelező lesz lakásban tartani, különben gazdáik 1600 dolláros pénzbírsággal sújthatók. A Victoria állambeli Bendigoban ennél enyhébb szankciók várhatók, ott a telekhatáron belül kiengedhető a macska, ha onnan megszökik, 120 dolláros büntetésre számíthatnak a gazdik.

A dél-ausztráliai Adelaide Hills-ben a macskáknak 20 órától reggel 7 óráig tilos lenne a szabadban tartózkodniuk, míg Fremantle-ben a közterületekről tiltanák ki a macskákat.

Ezek a korlátozások egyelőre még az ausztrál parlament előtt állnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu