0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elfagynak a hóvirágok?

Az elmúlt hetek szinte tavasziasan enyhe időjárásának hatására nagyon korán, már december végén, január első napjaiban kibújtak és kinyíltak az első hóvirágok. A meleg időjárást most igazi, januárhoz méltó hideg váltja fel. Mi vár ilyenkor a frissen kibújt hóvirágra?

A meleg időjárás miatt, szokatlanul korán kibújtak a tavasz első hírnökeinek számító hóvirágok. A virágzás ráadásul nem csak a déli országrészen, hanem az ország északabbra fekvő területein, így például Pest megyében is elkezdődött. A meleg időjárást azonban most hosszabb ideig tartó kemény fagyok követik. Hogy mi vár ilyenkor a frissen kibújt hóvirágra, elfagy és elpusztul vagy életben maradhat-e, arról Dr. Honfi Pétert, a MATE Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük.

Hagymás és hagymás között így hóvirág és hóvirág között is nagy különbségek vannak. A hazai klímából származó, őshonos hóvirág a Galanthus nivalis jól adaptálódott a téli hideghez,

azonban a délebbi származású, a kertekben, parkokban dísznövényként ültetett rokonai, például a török hóvirágok (Galanthus elwisii) nincsenek a kemény telekhez szokva, ezért amikor kicsit is melegszik az idő, azonnal hajtani kezdenek,

mivel csak úgynevezett kényszernyugalmi állapotban voltak. Ezeknél, az akár már teljes virágzásba borult növényeknél előfordulhat, hogy előbb-utóbb elfagynak, megbarnulnak, különösen akkor, ha nagyon kemény hideg jön, és az többször ismétlődik egymás után. Ez sajnos nem elkerülhető, igazán sok mindent nem tudunk tenni ellene – fogalmazott Dr. Honfi Péter.

Ezeknek a hagymás növényeknek vegetációja a meleg hatására elindul, lombjuk kihajt, elkezd párologtatni.

Azonban ha éjszaka a talaj ezzel párhuzamosan átfagy, akkor föllép az úgynevezett élettani szárazság, hasonlóan mint a fásszárú lomblevelű örökzöld növényeknél. Ennek az az oka, hogy a gyökerek a fagyott talajból nem tudják a vizet fölvenni, miközben a napsütés hatására a levelek párologtatnak. Jól megfigyelhető gyakori jelenség a korán kihajtó hóvirágnál, hogy amint kienged a talaj, szépen fölállnak a virágok, majd az éjszakai fagy hatására reggelre megint elfekszenek. Ez azonban csak néhányszor történik meg, egy idő után a virág elhervad, a virágzás nem lesz élvezhető és a növény termést sem vagy kevesebbet fog érlelni. Azonban nagy eséllyel a növény túl fogja élni és következő évben újra ki fog hajtani – tudtuk meg a szakembertől.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu