0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra indul a Hungarikum pályázat

Három célterületen, összesen 930 millió forintos keretösszeggel indul újra 2022-ben az immár kilenc éve folyamatosan meghirdetésre kerülő Hungarikum pályázat. A kiemelkedő összegű pályázat célja, hogy támogassák a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását.

Hungarikumainkkal foglalkozni egy olyan feladat, amely erősíti a magyar értékeknek a Kárpát-medencén is túlnyúló hálózatának kapcsolatát. Éppen ezért ezt az értékőrző tevékenységet nem kötelező feladatként, hanem megtisztelő, felelősségteljes hivatásként végezzük – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a Hungarikum pályázatról tartott sajtótájékoztatón.

Az értékfeltárás Kárpát-medencére való kiterjesztése a nemzetegyesítés egyik nagyon fontos eszköze.

Az értékgyűjtésnek köszönhetően immár 82 hungarikum, 138 kiemelkedő nemzeti érték 1100-nál is több települési és tájegységi értéktárgy, mintegy 10 ezer települési érték, tizenkilenc megyei értéktárgy, közel 2000 megyei érték szerepel a nyilvántartásunkban.

A külhoni nemzetrész értéktárakban is több száz érték található már.  

Az agrárminiszter emlékeztetett, 2020-ban rekordmennyiségű pályázat érkezett, ezért az akkor rendelkezésre álló keretet háromszorosára emelték, így közel egymilliárd forint támogatást nyerhettek a résztvevők. A 230 millió forint keretösszeget 750 millió forinttal megemelte a kormány, további 50 millió forintot pedig egyedi támogatásokra fordított. Idén is 930 millió forintos keretösszeggel hirdetik meg Hungarikum pályázatot, három fő területre. A kiemelkedő összeg célja, hogy támogassuk a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását – hangsúlyozta Nagy István. 

Három célterületre lehet pályázni most is : az első célterületen mintegy 840 millió forintos keretösszeg áll a hazai és külhoni pályázók rendelkezésére. Nyomtatott és elektronikus kiadványok filmek készítésére, bemutató terek kialakítására, rendezvények megvalósítására 1- 4 millió forint keretösszegű pályázatok nyerhetők és támogathatók. 

A második célterületen 75 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok részére vetélkedők szervezésére. A pályázattal elnyerhető támogatás összege 1 millió forinttól 3 millió forintig terjedhet.

A harmadik célterületen 15 millió forint áll rendelkezésre a Kárpát-medence hagyományos öltözetének valamint népi kézműves értékek megőrzésére, népszerűsítésére. A támogatás összege ezen a területen 250 ezer – 500 ezer forint lehet.

Mindhárom célterületen működési támogatásnak nem minősülő, egyszeri és vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A pályázati felület január 17-én délben nyílik meg, ekkortól lehet regisztrálni, kitölteni a pályázati adatlapokat, illetve a mellékleteket feltölteni. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától van lehetőség mindenki számára.

Tavaly közel 1000 pályázatot nyújtottak be és több mint 3 milliárd forint összegben. Ez az előző évinek több mint a duplája. 2021-ben összesen a  benyújtott igényekből mintegy 341 pályázatot részesítettek támogatásban.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy az éppen idén tíz éves Hungarikumokról és kiemelkedő nemzeti értékeinkről szóló törvény kiterjed az elcsatolt nemzetrészeken élő magyar közösségekre is, így ez a pályázat egyben a határokon átnyúló nemzetegyesítés egyik eszköze is. A pályázatok jelentős része egy-egy helyi értékre, helyi vonzerőre hívja fel a figyelmet, ugyanakkor a pályázati lehetőség fő célja, egy-egy településhez, tájegységhez vagy megyéhez, vagy éppen a nemzethez való ragaszkodásnak a megerősítése, identitástudatunk megedzése. Különösen fontos ez, hiszen a népek, nemzetek a tradíciókhoz való viszonyukkal egyben jövőképet és a mindennapokra kiterjedő viselkedésmódot, életmódot, életformát is választanak maguknak. A Hungarikum pályázatok a magyar életformát erősítik azáltal, hogy egy népszokást vagy hagyományt életben tartanak, fölhívják a figyelmet sajátos ételeinkre, italainkra vagy éppen táncainkra, zenéinkre, viseleteinkre – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu