0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kergemarhakór miatt újra nehéz helyzetben a kanadai állattartók

Kína és a Fülöp-szigetek felfüggesztette a kanadai marhahús importját, mivel Kanadában decemberben szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmával (BSE) fertőzött tehenet találtak - közölte a kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

A köznyelvben kergemarhakórként ismert betegséget (bovine spongiform encephalopathy, röviden BSE) a szarvasmarhák idegrendszerét támadja meg, jelenleg nincs rá gyógymód és minden esetben halálos kimenetelű.

Kanada, a nyolcadik legnagyobb marha- és borjúhúsexportőr, decemberben jelentett a BSE felbukkanását egy 8 és fél éves tehénnél Alberta tartományban.

A legutóbbi kanadai eset atipikus – vagyis a BSE egy olyan formája, amely természetes módon is előfordulhat idősebb szarvasmarháknál -, szemben a fertőző szivacsos agyvelőbántalmakkal, amelyet a szennyezett takarmányt okozhat.

A Kanadai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége (CCA) közleményéből kiderül, hogy Kína a világ legnagyobb marha- és borjúhús-importőre, és Kanada harmadik legnagyobb exportpiaca. Kína hasonló intézkedéseket hozott Brazíliával szemben, miután az ország BSE-megbetegedéseket állapított meg, majd három hónapos szüneteltetés után decemberben visszaállította a behozatalt.

A CCA ügyvezető alelnöke, Dennis Laycraft a Reutersnek elmondta, hogy a megbetegedésnek nem volt érzékelhető hatása a kanadai árakra.

„Arra számítunk, hogy ezek a piaci korlátozások rövid ideig tartanak majd” – tette hozzá Laycraft.

A kanadai kormány közlése szerint a tehenet a gazdaságban elaltatták, és nem került az élelmiszer- vagy takarmányláncba.

A BSE első megerősített kanadai esetét 2003-ban mutatták ki, ami mintegy 40 exportpiac bezárását eredményezte.

Forrás: Reuters