A spárgára szakosodott holland Teboza cég nem sokkal az év végi ünnepek után megörvendeztette vásárlóit friss holland spárgával. A mennyiség még kicsi,de fokozatosan növekszik.
Bár a spárgát még az emberek többsége luxuscikknek tekinti, egyre többen készítik el otthon is. A legkorábbi sípok zöme azonban belga és skandináv éttermekbe kerül.
Január végétől megkezdik a szabadföldi, fóliaalagutas ültetvények fűtését, így onnan március közepétől-végétől szedik majd a sípokat. Az energiaárak növekedése miatt a termelők egy része nem engedheti meg magának ezt a kiadást, a Teboza azonban úgy döntött, hogy ügyfeleink megtartása fontosabb, mint a gyors pénzkeresés. A növekvő költségek azonban a cégnek is komoly kihívást jelentenek. Az energia mellett a csomagolás, a szállítás költségei, és persze a munkabérek is számottevően emelkednek.
Március végétől, április elejétől kezdődik a fóliaalagutas spárga szezonja. A tavalyi hűvös és napos nyár hatására ezek az állományok erősek. A hozamokat azonban még korai lenne megjósolni. A 25 C-os tavaszon tetőzhet a mennyiség, de ilyen esetben sem félnek értékesítési gondoktól.
Ezzel szemben a Teboza terjeszkedik,a tengerentúlon, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is. Spanyolországban körülbelül két hét múlva kezdik a spárga betakarítását.
A bioterületeiket is növelik. A cég már 20 éve termeszt biospárgát, Úgy döntöttek, hogy 2030-ra elérik az Európai Bizottság által meghatározott célt, és a területeik negyedén ökológiai gazdálkodást folytatnak majd.
A jövedelmezőség, hatékonyság javítása érdekében idén már kétféle szedőrobotot is fognak használni..