0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe.

Ezzel megvalósult a modernizációs intézkedések kiemelt célja, azaz jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, valamint létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere.

2021. július 1-jén az ASP-re irányuló hatósági vizsgálatokkal indult a LABOR rendszer funkcióinak átadása, majd hónapról hónapra, több ütemben nyíltak meg az online vizsgálatmegrendelési és az elektronikus eredményközlési opciók egyéb területeken is.

Az új, digitális funkciók elsősorban az állatdiagnosztikai szolgáltatásokban érintett állatorvosok és hatósági szakemberek munkáját könnyítik meg, ugyanakkor a fejlesztésből maguk az állattartók is számottevően profitálhatnak, például a közvetlen tájékozódás révén.

A „papírmentes” ügyintézésnek köszönhetően gyorsabbá és átláthatóbbá vált az állategészségügyi diagnosztikai tevékenység. Az ésszerű munkaszervezést nagyban segíti a felhasználók rendelkezésére álló meghatalmazási funkció is.

A LABOR rendszer gyakorlati bevezetése nem sikerülhetett volna a hatósági és szolgáltató állatorvosok, valamint az állattartók tanulásra kész hozzáállása nélkül, akik nyitottsággal, türelemmel és együttműködéssel fogadták a digitális átállás újdonságait, nehézségeit!

Bár a fejlesztés a végéhez ért, a Nébih a jövőben is úgy szeretné gondozni azt, hogy minél inkább igazodjon a szakterület valós igényeihez.

Ennek érdekében a hivatal továbbra is várja a LABOR rendszer felhasználóinak konstruktív javaslatait.

Forrás: Nébih