0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alacsony gázkibocsátású marhahús-tanúsítvány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

November óta jelentkezhetnek az amerikai tenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írja cikkében a Wired. A lap azonban nem a különféle tartásmódú marhák kibocsátását hasonlítja össze, hanem a marhákét más állatokéval.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavaly ősszel hagyta jóvá azt a programot, melynek során egy magáncég, a Low Carbon Beef tanúsítványt adhat ki azoknak a marhatenyésztőknek, akik környezetbarát módon nevelik állataikat. Ehhez nem szerelnek gázkibocsátás-mérőt az állatokra;

mindössze arról van szó, hogy a tenyésztőknek részletes adatokat kell szolgáltatniuk az állattartás körülményeiről a marhák születésétől a levágásukig,

amelyeket a Low Carbon Beef összesít és ellenőriz, és ha a mutatók az iparági határérték alatt vannak, a tenyésztő feltüntetheti a termékén, hogy alacsony gázkibocsátású marhahúsról van szó.

A Wired és a megkérdezett szakértők szerint ezzel több probléma is van. A lap rámutat, hogy a tanúsítványhoz arra van szükség, hogy legalább 10 százalékkal kevesebb széndioxidnak megfelelő gázkibocsátást lehessen kimutatni, mint a levágott állat tömegének 26,3-szorosa. Egy 2019-es tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy ennek a teljesen átlagos amerikai marha is képes megfelelni, mert egy átlagos marha felnevelése során kilogrammonként 21,3 kilogramm széndioxidnak megfelelő gázt állít elő.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az is problémát jelent, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású marhahúsra ragasztott címke megtévesztheti a fogyasztókat.

Egy 2018-as tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy előfordulhat, más marhákhoz képest a tanúsított állatok kevesebb gázt eresztettek szélnek, de ettől még más vágóállatoknál jóval többet. A marhák fajlagosan is kilencszer több gázt generálnak, mint a szárnyasok, hat és félszer többet, mint a sertések és huszonötszörösét annak, amennyi a szójabab termesztésekor szabadul fel. Még a második helyre befutó bárány is fele annyi gáztermelésért felelős, mint a marha.

„Az alacsony gázkibocsátású marhahús vélhetően még életében jóval több gázt termelt, mint más hústermékek, amelyeket a fogyasztók alternatívaként választhatnak” – írja a lap.

Karen Beauchemin, a kanadai mezőgazdasági minisztérium marhatenyésztési szakértője a portálnak elmondta, hogy a marhák gázkibocsátásának legfőbb forrása az a metán, amelyet kérődzés közben felböfögnek.

Mint ismerteti: ez egyrészt táplálékkiegészítőkkel csökkenthető, másrészt vannak olyan marhafajták, amelyek hatékonyabban táplálkoznak.

A Low Carbon Beef vezetője a Wired-nek kifejtette, hogy több fokozatú minősítést is terveznek, és abban bízik, hogy a fogyasztók a biohúshoz hasonlóan az alacsony gázkibocsátású húsért is hajlandók lesznek felárat fizetni.

A Wired rámutat, hogy a marhatenyésztésből származó gázkibocsátás mérséklésének legegyszerűbb módja az, ha kevesebb marhahúst fogyasztunk. Az átlagamerikai évente 37 kilogramm marhahúst eszik, amely több mint a duplája például a britek marhahús-fogyasztásának. A portál emlékeztet rá: az egészséges és fenntartható étrendről szóló, 2019-es orvosi tanulmány azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 98 gramm vörös húst fogyasszunk.

A marhatenyésztés az amerikai széndioxid-kibocsátás 3,7 százalékáért felel, amely a teljes mezőgazdaság kibocsátásának csaknem felét teszi ki.

„Lényegesen meg kell változtatnunk az étrendünket” – szögezte le a Wired cikkének végén Tara Garnett, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének kutatója.

mmg-info: Hazánkban a marhahúsfogyasztás körülbelül 3 kg évente, míg a magyar fogyasztók sertés- és baromfihúsból ennek mintegy tízszeresét fogyasztják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI