0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Környezeti és gazdasági érdek a műtrágya kiváltás elősegítése

Trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukció készül – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság számára kulcsfontosságú a tápanyag-utánpótlás és a műtrágya minél magasabb fokú kiváltása. Az Agrárminisztérium kiemelt célja éppen ezért a mezőgazdaságban keletkező szervestrágya környezettudatos feldolgozásának és továbbhasznosításának elősegítése, ami hozzájárul a műtrágya felhasználásának csökkentéséhez. A trágyafeldolgozó üzemek fejlesztése közvetlenül és jelentősen segítik a mezőgazdasági termelőket az egyre szigorodó uniós környezet- és klímavédelmi elvárásoknak történő megfelelésben – tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, a szervestrágya fermentálásával olyan termékek állíthatók elő, amelyek az üzemi szántóföldi növénytermesztésben, kertészetekben, továbbá a lakossági felhasználásban talajkondícionálóként alkalmazhatók.

Így jelentősen mérsékelhető a műtrágya felhasználás és a környezet terhelése is – emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta, a tárca támogatja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó és a piaci keresletre alapozott kapacitásbővítő fejlesztéseket. A tárcavezető örömtelinek tartja, hogy már működik ilyen üzem Magyarországon. Nagy István arra emlékeztetett, hogy a trágyafeldolgozó üzemek létesítésének támogatása már most is több hazai beruházási program keretei közé beilleszthető, most azonban egy célzottabb konstrukció is készül.

A tárcavezető azt javasolja, hogy a támogatással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a www.palyazat.gov.hu oldalt, továbbá a https://vali.hu/ megújult vállalkozói információs portált. Utóbbi felületen a vállalkozók mindössze pár kattintással személyre szabott információkat kaphatnak a vállalkozásuk számára elérhető támogatási és hitellehetőségekről, képzésekről, illetve tájékozódhatnak a vállalkozásokat érintő legfontosabb hírekről és eseményekről.

Forrás: Agrárminisztérium