A szalmából készült tárgyak piaca valóságos forradalmat él át. A műanyagot már nem használhatjuk mindenhol és nem is látjuk szívesen, de az azt helyettesíteni kívánó papír sem tökéletes. Egy ökológiai vállalkozás ezt a problémát kívánta áthidalni, és egy olyan megoldást kínál, amely a legközelebb áll a szívószálak eredetéhez.
Már nem lehet műanyag evőeszközöket kapni az elviteles ételekhez, helyette gyakran fából vagy ehető anyagból készülteket adnak az ételek mellé, és a tányérokat is ez jellemzi.
De nem mindig működnek igazán jól, gyorsan átnedvesednek, és könnyen eltömődnek. Ahelyett, hogy élveznénk az italt, azon tűnődünk, vajon tényleg olyan rossz-e a műanyag szívószál a környezetre? Egyre több helyen kapni fémből készült szívószálakat, amelyek újra felhasználhatóak és tartósak ugyan, de a tisztításuk problémás.
Az utóbbi időben a trendek ismét megfordulni látszanak: most már a műanyag csövecskéket hanyagoljuk és minden más alternatíva nagyon népszerű. Az újrafelhasználható fém szívószálak, a papír szívószálak és most már a szalma szívószálak is visszatértek.
Az Eco Value vállalkozás rozs-szalmából készült szívószálakat kínál. A betakarítás után, a szalmát raktárakba szállítják, osztályozzák, és feldolgozzák. Azokat a szárakat, amelyek nem felelnek meg a szívószállá válás kritériumainak, állati takarmányként használják fel. Ennek köszönhetően semmi sem vész kárba. A lengyel Eco Value havonta körülbelül 1,7 millió darab minősített természetes szívószálat készít, amelyek mikrobiológiailag biztonságosak a mikrohullámú sterilizálási folyamatnak köszönhetően.
A műanyagtól való elfordulás a gyökerekhez és a természetességhez való visszatérést jelenti. Számos vállalat tesztel olyan környezetbarát megoldásokat, amelyek mezőgazdasági termékeket vagy akár azok hulladékát használja. Egyre népszerűbb a fa, a szalma, a kukoricaszár vagy a szójaviasz. Az ökológiai helyettesítő anyagok piaca határtalan, ehhez a mezőgazdasági termelés nagy és értékes nyersanyagforrást jelenthet.