0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szívószálak metamorfózisa: vissza az eredetihez

Szívószálak műanyagból, papírból, fémből. Mindegyik felvet valamilyen problémát. Egy ökológiai cég visszatér az eredetihez: gabonaszárakból készíti a szívószálakat, és egyre bővül a piaca.

A szalmából készült tárgyak piaca valóságos forradalmat él át. A műanyagot már nem használhatjuk mindenhol és nem is látjuk szívesen, de az azt helyettesíteni kívánó papír sem tökéletes. Egy ökológiai vállalkozás ezt a problémát kívánta áthidalni, és egy olyan megoldást kínál, amely a legközelebb áll a szívószálak eredetéhez.

Már nem lehet műanyag evőeszközöket kapni az elviteles ételekhez, helyette gyakran fából vagy ehető anyagból készülteket adnak az ételek mellé, és a tányérokat is ez jellemzi.

Műanyag szívószállal az italt esetleg otthon lehet meginni, mert minden gyorsétteremben papír szívószálat kínálnak, amiért gyakran még külön is kell fizetni.

De nem mindig működnek igazán jól, gyorsan átnedvesednek, és  könnyen eltömődnek. Ahelyett, hogy élveznénk az italt, azon tűnődünk, vajon tényleg olyan rossz-e a műanyag szívószál a környezetre? Egyre több helyen kapni fémből készült szívószálakat, amelyek újra felhasználhatóak és tartósak ugyan, de a tisztításuk problémás.

 A szívószálaknak eredetileg természetes üreges növényi csövecskéket, azaz gabonaszárakat használtak. Az évek során az ilyen természetes szívószálak feledésbe merültek, és átadták helyüket az uralkodó műanyagnak.

Az utóbbi időben a trendek ismét megfordulni látszanak: most már a műanyag csövecskéket hanyagoljuk és minden más alternatíva nagyon népszerű. Az újrafelhasználható fém szívószálak, a papír szívószálak és most már a szalma szívószálak is visszatértek.

Az Eco Value vállalkozás rozs-szalmából készült szívószálakat kínál. A betakarítás után, a szalmát raktárakba szállítják, osztályozzák,  és feldolgozzák. Azokat a szárakat, amelyek nem felelnek meg a szívószállá válás kritériumainak, állati takarmányként használják fel. Ennek köszönhetően semmi sem vész kárba. A lengyel Eco Value havonta körülbelül 1,7 millió darab minősített természetes szívószálat készít, amelyek mikrobiológiailag biztonságosak a mikrohullámú sterilizálási folyamatnak köszönhetően.

Íz- és szagtalanok, semmilyen módon nem befolyásolják az elfogyasztott folyadékot, és tartósabbak, mint a papírból készültek.

A műanyagtól való elfordulás a gyökerekhez és a természetességhez való visszatérést jelenti. Számos vállalat tesztel olyan környezetbarát megoldásokat, amelyek mezőgazdasági termékeket vagy akár azok hulladékát használja. Egyre népszerűbb a fa, a szalma, a kukoricaszár vagy a szójaviasz. Az ökológiai helyettesítő anyagok piaca határtalan, ehhez a mezőgazdasági termelés nagy és értékes nyersanyagforrást jelenthet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/topagrar