Maggie Moon, a The MIND Diet című könyv szerzője megosztotta, hogy miért javasolja, hogy újragondoljuk a gluténmentes rágcsálnivalók és egyéb egyre népszerűbb ételek fogyasztását.
Csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj
Moon feleslegesnek tartja, hogy a teljes zsírtartalmú mogyoróvajról áttérjünk a csökkentett zsírtartalmú változatra. Ugyanis a mogyoróvajban lévő zsír telítetlen, ezért jótékony hatással van az ereinkre és szívünkre, emellett közel sem olyan káros, mint a telített és a transzzsírok.
Ez azonban ártalmas lehet az egészségre, ezért azt javasolja, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek helyette inkább válasszuk a természetes mogyoróvajat, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Szójaburgerek
Ha van választási lehetőségünk, inkább a teljes kiőrlésű gabonafélékkel, babokkal és zöldségekkel töltött, házi készítésű növényi alapú burgert válasszuk a feldolgozott szójaalapú pogácsák helyett, mivel ezek nem teljes értékű élelmiszerek, ami azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú tápanyagok maradnak ki az ételünkből. Moon szerint: „a zsenge zöld szójababnak (edamame) és néhány származékának, például a tofunak az egészségügyi előnyei nem biztos, hogy ugyanolyanok egy szójaburgerben.” Ennek azaz oka, hogy a szójababban megtalálható szénhidrátokat és olajokat kivonják, és csak a fehérjét hagyják meg a burgerek elkészítéséhez. Ez a nagymértékben feldolgozott eljárás megfosztja a szóját az alapvető vitaminoktól és rostoktól.
Pita chips
A pita chips jobb választásnak tűnhet, mint a többi rágcsálnivaló, de Moon szerint ugyanolyan káros, mint bármely más, finomított lisztből készült snack. Egyszerűen fogalmazva, nincs bennük tápanyag. „A pitakenyérről a mediterrán ételek jutnak eszünkbe, és a mediterrán étrend egészségügyi előnye, mely körül ott lebeg egy egészségügyi glória” – mondja. „Az emberek azt gondolhatják, hogy a pita chips ennek az étrendnek a kiterjesztése, holott valójában nem sokban különbözik például egy perectől.”
Gluténmentes nassolnivalók
A „gluténmentes” kifejezés egyike azoknak a divatos szavaknak, amelyeket valahogy az egészséges élelmiszerekhez társítunk. Ennek az elképzelésnek a megcáfolására Moon hozzátette, hogy ezek gyakran túlságosan feldolgozott élelmiszerek. „Sok ilyen-olyan gluténmentes finomság létezik, amik eredetileg lisztet tartalmaznak, például egy sütemény vagy egy keksz.
Ez nem feltétlenül egészségesebb, mint az eredeti termék.”
Energiaszelet
Ha egy hosszú naphoz hozzáadunk még egy spinning órát és egy munka utáni eseményt is, akkor érthető, hogy miért van szükségünk egy kis pluszra, hogy átvészeljük a napot. Azonban mielőtt belenyúlnánk a táskánkba egy energiaszeletért, érdemes átgondolnunk a dolgot. Bár az energiaszeleteket gyakran tekintik nassolnivalónak, Moon szerint a magas kalóriatartalom és a hozzáadott cukor miatt valójában nem kellene annak lenniük: „a végén csak plusz kalóriákat adunk hozzá a napunkhoz.” Hasznos emlékeztetőül hozzáteszi, hogy amikor az „energia” szót látjuk, értelmezzük inkább „kalória” szóként, ugyanis az energiaszelet nagyon gyakran egyenlő a magas kalóriatartalommal.
Attól függetlenül, hogy otthon vagy a munkahelyünkön tartózkodunk, tartsuk a közelünkben az egészséges ételeket, és igyekezzük mellőzni az édességeket és a rágcsálnivalókat.