0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A levegőből pusztítják az esőerdőket

Repülőgépről és helikopterről szórt vegyszerekkel irtják az erdőt Amazoniában a news.mongabay.com cikke szerint. A Mongabay egy nonprofit környezettudományi és természetvédelmi hírplatform, ahol angol, indonéz, spanyol, francia, hindi és brazil portugál nyelven riportokat közölnek, amiket 70 ország több mint 800 tudósítója készít.

Az említett tudósításban azt írják, hogy az utóbbi években egyre többször helikopterről vagy repülőgépről pusztítják az esőerdőket, mert a vegyszerek légi kijuttatását valós idejű műholdas megfigyeléssel sem tudják idejében felfedezni. A herbicidek elpusztítják a lombkoronát, illetve egyes növényeket teljes egészében. A defoliánsok használata után életben vagy állva maradt fákat ezután láncfűrésszel vagy traktorral vágják ki.

Az erdők letarolása után szintén repülőgépről fűmaggal szórják be a területeket, mert ahhoz, hogy a területet „kialakulóban lévő farmként” lehessen értékesíteni, a talajt növényzetnek kell borítania.

A brazil IBAMA környezetvédelmi ügynökség a herbicidek közül glifozátot, karboszulfánt és 2,4-D-t is kimutatott. Utóbbival a vietnámi háború során is nagy területen irtották az erdőket az Agent Orange nevű szer egyik összetevőjeként, és ami tömeges születési rendellenességeket okozott nemcsak Vietnamban, hanem Kambodzsában és Laoszban is. Az egyre gyakoribbá váló légi erdőpusztítás elleni fellépés érdekében az IBAMA elkezdte feltérképezni az ilyen módon kezelt területeket a brazil űrhivatal, az INPE erdőirtási riasztórendszere segítségével.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság