0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Még a fűszerekkel is csalnak

Egy tanulmány szerint az Európai Unióban a gyógy- és fűszernövények közül leginkább az oregánóval csalnak. Az Európai Bizottság közös kutatóközpontja felfedte, hogy az oregánónak kínált fűszerek 48 százaléka nem az volt, hanem jórészt olajfalevél.

A legtöbbet hamisított fűszerek sorában az oregánót a bors, a kömény, a kurkuma és a sáfrány követi, ezekből az esetek 17, 14, és 11-11 százalékában próbálják átverni a fogyasztókat. A tanulmány részeként elvégzett laboratóriumi elemzések egy összehangolt ellenőrzés részét képezik, hogy felmérjék a csalások gyakoriságát.

A felméréshez 21 EU-tagállam, valamint Svájc és Norvégia szolgáltatott mintákat, olyan gyógy- és fűszernövényekből, amelyeket köztudottan gyakran manipulálnak.

A kutatóközpont megjegyezte, hogy a 1885 elemzett minta 17 százalékánál merült fel csalás gyanúja, ami örvendetesen alacsonyabb, mint a korábbi tudományos vizsgálatokban.

A gyanús minták többsége nem bejelentett növényi anyagot, 2 százaléka pedig nem engedélyezett színezéket tartalmazott.

Ezek a tapasztalatok tehát megerősítik, hogy az unió piacán kínálnak hamis gyógy- és fűszernövényeket, csak a csalások jó részére nem derül fény. A tanulmány szerzői arra is rámutatnak, hogy a helyi piacokon, határellenőrzés alkalmával, illetve az internetes rendelésekből vett minták száma túl kicsi volt ahhoz, hogy szignifikáns összehasonlítást lehessen tenni.

Európa nagy vásárlója a fűszernövényeknek, évente mintegy 300 000 tonnát vesz főként Kelet-Ázsiából. Sok fűszert a származási országban szárítanak, tisztítanak, majd a célországokba szállítva sterilizálják, mielőtt becsomagolnák és forgalomba hoznák.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a folyamat minden szakaszában előfordulhatnak csalárd manipulációk, ám minél több szereplős a lánc, annál nagyobb a csalás lehetősége.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu