0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ösztöndíj jár a tudományos diákköri dolgozatért

A Dél-Alföld számos középiskolájából nyújtottak be pályamunkát az SZTE MGK felhívására. Írásban és szóban adtak számot tudásukról a diákok, a bírálók megdicsérték a színvonalas dolgozatokat. Az első három helyezett, ha a hódmezővásárhelyi karon tanul tovább, ösztöndíjat kap.

„Tudományos igényességű munkák születtek, a pályázatokat prezentáló diákokat szívesen tudja majd hallgatóinak a kar, ha úgy döntenek, hogy később ide adják be jelentkezésüket.” Ezt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, Dr. Mikó Edit mondta a hódmezővásárhelyi kar Tudományos Diákköri Konferenciáján, a középiskolás szekció díjkiosztó ünnepségén. A felhívásra a Dél-Alföld szakképző iskoláiból és gimnáziumaiból érkeztek pályamunkák, az írásbeli dolgozatokat előzetesen pontozta a bíráló bizottság, majd a második forduló szóbeli prezentációja következett, ahol szintén pontszámot kaptak a versenyzők.

Dr. Hupuczi Júlia, tudományos munkatárs, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szóbeli prezentáció nagyobb hangsúllyal esett latba az értékelésnél, hiszen itt a bizottság kérdéseire is azonnali választ vártak a bírálók. 

Hozzátette, a fókuszban a tehetséggondozás áll, amelyet a lehető legkorábban szeretne elkezdeni a kar. A mezőgazdaság iránt fogékony fiatalok a Tudományos Diákköri munka segítségével hamarabb elkezdhetnek tudományos igényességű témákkal foglalkozni, amelyből később akár szakdolgozati téma is lehet.

A diákok prezentációját követően a bíráló bizottság értékelte a két forduló teljesítményét, közben a versenyzőket és felkészítő tanáraikat laborlátogatásra várták a Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumában, ahol a különféle takarmányvizsgálati módszereket tekinthették meg. Dr. Süli Ágnes, adjunktus, a laboratórium vezetője kiemelte, a korszerű kémiai-analitikai vizsgálatokat folyamatos eszközfejlesztéssel teszik lehetővé, amely a gyakorlatorientált képzésnek is szerves része az intézményben.

Az idei versenyen első helyezett lett Mészáros István (A fogolygazdálkodás gondjai, feladatai,  Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád, felkészítő tanár Palkó László).

Nyereménye: sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 100 ezer forint értékben.

Második helyezett Gyuris Vanda (A ló láb– és patahibái genetikai okok következtében, Alföldi Agrárszakképzési Centrum Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely, felkészítő tanár Szabó Ákos). Nyereménye: sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 75 ezer forint értékben.

Harmadik helyezett Kristó Ildikó (Szegedi fűszerpaprika fajták idei átlagtermelésének elemzése Nagyfán, Alföldi Agrárszakképzési Centrum Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely, felkészítő tanár Szöllősiné Bede Réka). Nyereménye sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 50 ezer forint értékben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu