0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Óriástüntetést szervezett Madridban a vidéki Spanyolország

Óriási demonstráció zajlott a hétvégén Spanyolországban számos agrárszervezet részvételével, összesen 200 ezres tömeggel kalkuláltak a szervezők. Mindegyik szervezet kicsit más követeléseket fogalmazott meg, de nagy vonalakban közös volt a céljuk: a figyelmet a vidékre irányítani.

A helyi sajtóhírek alapján a fruchethandel.de, a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német nyelvű szakportálja számolt be az eseményekről.

Mint írták,

számos agráregyesület, egyebek között a fiatal gazdák szövetsége, a területeken érdekelt öntözési közösségek, állattartó és vadászegyesületek, zöldség-gyümölcs termelők és exportőrök sorakoztak fel

a nagy vidéki demonstráció mögött.

A murciai zöldség-gyümölcs ágazati szövetség, a Proexport, valamint az öntözési társulások a szektorhoz igazított vízgazdálkodási terveket, illetve az infrastruktúra korszerűsítését kérték számon a kormányon, hogy hosszú távon rendelkezésre álljon az öntözővíz az élelmiszertermeléshez. Murciában például, ahonnan a spanyol zöldség-gyümölcs export ötöde származik, kulcskérdés a Tajo és a Segura folyók közötti öntözőcsatorna, hívták fel a figyelmet.

A Proexport ugyanakkor importkorlátozást követelt abból a célból, hogy az EU-s normáknak a harmadik országokból érkező áruk is megfeleljenek, és

ne tisztességtelen versenyben kelljen megmérettetniük a spanyol áruknak.

A huelvai bogyósgyümölcs-ágazati szervezet, a Freshuelva pedig a vidék megbecsültségét tűzte a zászlajára.

Ezenkívül minden részt vevő szervezet kiállt a munkaerőpiaci reform újragondolása mellett, mert szerintük a mostani szabályok nem veszik figyelembe a mezőgazdaság sajátosságait, egyebek között az idénymunkával kapcsolatban – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu