0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Épületzöldítés mesterfokon

A több mint 300 tagot számláló osztrák Grünstattgrau az épület- és városzöldítés összehangolását tűzte célul: ötleteket ad, kapcsolatot épít ki az érdekelt felek között, innovatív kezdeményezéseket mentorál, tudásközpontként működik, elemzéseket és kutatásokat végez, továbbképzéseket szervez, átfogó városi stratégiákat kísér végig az ötlettől a megvalósításig.

A mindössze ötéves nonprofit szervezet tervei és eddigi eredményei a magyar zöldfelület-gazdálkodás szereplőinek is tanulságosak, ezért két vezető tisztségviselője, Elisabeth Gruchmann és Isabelle Haymerle előadását is meghallgathattuk a Díszkertész Szakmai Napokon.

A2017-ben alapított szervezet (teljes nevén GRÜNSTATTGRAU For­schungs- und Innovations GmbH, tulajdonosa az Épületek Zöldítéséért Egyesület, a Verband für Bauwerksbe­grünung) a jövő zöld és intelligens városa­inak kutató- és innovációs laboratóriuma, az épületzöldítés platformja és kompetenciaközpontja Ausztriában.

A tetők, homlokzatok és belterek zöldítése nemcsak szépíti a városainkat, hanem számos előnnyel is jár az emberek, az épületek és a környezet számára egyaránt.

A városi zöldfelületek és rekreációs terek elengedhetetlenek a jó közérzethez, élhetőbbé teszik a településeket, javítják a mikroklímát, a levegő minőségét, segítenek megőrizni az egészségünket, és fenntartják a növény- és állatvilág biodiver­zitását. A zöldhomlokzat megóvja az épületeket és közvetlen környezetüket a hőmérséklet-ingadozástól és az időjárási hatásoktól. Az egyszerre lezúduló sok csapadék esetén a zöldtetők tárolják az esővizet, így tehermentesítik a csatornarendszert. Emellett növelhetik a lakóterületet, emelik az ingatlan értékét és csökkentik az energiaköltségeket.

A jelenleg tizenkét, különböző tudományterületeket képviselő munkatárssal működő Grünstattgrau szervezet az az osztrák klímavédelemért és környezetvédelemért felelős minisztérium Stadt der Zukunft (A jövő városa) programjának részeként jött létre. Küldetése, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az épületek zöldítésének előnyeire.

Minőségi tanúsítvány

A zöldtetők és a homlokzatok ma már nem egyszerűen építészeti elemek, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és az épületek minél jobb kihasználásának hatékony eszközei.

Az épületek környezettudatos kivitelezése energiatakarékos és költséghatékony megoldás, és növeli az épület tartósságát is.

Szerencsére az épületek zöldítésének előnyei a fenntartható várostervezési elképzelésekben is visszaköszönnek, és már számos szolgáltató nagyon magas színvonalon képes a megvalósítására. Jogosan merült fel az igény ezért arra, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a minőségi munkáját tanúsítási folyamat után egyfajta védjeggyel ismerjék el. A már említett Épületek Zöldítéséért Egyesület a Grünstattgrau szervezettel közösen dolgozta ki a minőségi tanúsítványt a zöldfelület-gazdálkodásban tevékenykedő vállalatok számára – ezzel ismeri el, hogy a kivitelező cég kiváló szaktudással, referenciákkal, valamint képzett szakemberekkel rendelkezik, és kiváló minőségű termékeket használ. A tanúsítvány ugyanakkor új szakmai mércét is felállít az iparágban, ami biztonságot jelent az ügyfelek számára is.

A tesztelt és tanúsított cégek az ÖNORM (az osztrák szabványrendszer) szerinti legkiválóbb minőségi szabványokat, valamint a legmagasabb szakmai hozzáértést garantálják az épületzöldítés során.

Gazdasági hajtóerő

Az épületek zöldítésében rejlő lehetőségek ígéretesek. Jelenleg Ausztriában minden tizedik lapos tetőt zöldtetőnek tervezik. A Grünstattgrau piacelemzése, a Green Market Report (bővebben lásd külön) szerint csak Bécsben 18 millió négyzetméternyi tetőterületet lehetne már kisebb beruházással is zöldíteni. Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter szerint a zöld épületek népszerűsítése több zöldfelületet, jólétet és munkahelyeket biztosít. Célzott intézkedésekkel az egészség-, gazdaság-, energia- és környezetpolitikai célok ötvözhetők, és hosszú távon is hatékony gazdasági hajtóerőt tudnak képviselni. Minden 8000 négyzetméter zöldtetőre tíz új munkahely jöhetne létre. Ha 2030-ra minden második háztető zöld lenne az új épületekben, az több mint 33 ezer új munkahelyet teremtene. Ráadásul a tervezési lehetőségek igen változatosak: akár a nagy felületű ipari csarnokokon is van lehetőség zöldtetőt létrehozni, a lejtős tetőkön intenzív füves beültetések lehetnének, de akár a rovaroknak és madárfajoknak élőhelyet adó biodiverz tetők kialakítása is lehetséges városi környezetben.

A lényeg, hogy a közvetlen lakó- és munkakörnyezet zöldítése javítja az életminőséget, a kertekké vagy parkokká alakított tetők új rekreációs területeket hoznak létre, amelyek komoly hozzáadott értéket is kínálhatnak, gondoljunk például a városi kertészkedésre.

Tekintettel az osztrák földterületek igen magas kihasználtságára, a zöldtetők megújuló energia termelésére is alkalmasak lehetnek. A nap­elem­rendszerek és a zöldtető kombinációja számos előnnyel jár: a növények hűtőkapacitása például javítja a napelemes rendszerek hatékonyságát, az ezáltal eltérő fény- és nedvességviszonyokkal rendelkező területek pedig a bio­diverzitást is elősegítik. Bécs úttörő szerepet vállalt ebben, és támogatással népszerűsíti a napelemmel társított zöldtetők elterjedését.

Sikeres kezdeményezések

A szervezet legfontosabb kezdeményezéseit is összefoglalták az előadók. Az első a Databank kutatásfejlesztési projekt, amely jelenleg Ausztria 21 városára terjed ki. Egyik témája a társasházak homlokzati befuttatásának a lehetősége. Olyan modulrendszerű, szabványos egységekből összerakható technológiai megoldásokat kerestek a szakemberek, amivel a legolcsóbban lehet az épületek falfelületeit bezöldíteni, és amit bárki egyszerűen megvalósíthat. Így jött létre a BeRTA modulrendszer, ami az érvényben levő hatósági előírásoknak is megfelel. Létrehoztak egy honlapot (www.berta-modul.at), ahol az érdeklődők mindent megtalálnak, a használható planténerek méreteit, azok szerkezetét, az ültetésre javasolt talaj- és növényfajtákat, sőt az árakkal kapcsolatban is vannak információk. Az online felületen futtatórácsokat is lehet választani, lehetőség van szakemberekkel egyeztetni, és megrendelhető maga a modulrendszer is részletes fenntartási útmutatóval együtt. Olyan sikeres volt a kezdeményezés, hogy az első ötvenhárom modulra több mint háromszázan jelentkeztek. A kutatás-fejlesztés további iránya a „csináld magad” rendszer lesz. A kutatók szeretnék az érdeklődők számára még egyszerűbbé tenni az alkalmazást és a fenntartást is.

A másodikként említett projekt Metabuilding néven fut, és kis- és középvállalatok számára hozták létre, Ausztria egész területén elérhető. Egyik témája az újrahasznosítás. Emellett két csomagot kínálnak az érdeklődőknek. Az egyik a magvetésre, a másik a hajtatásra, a növénynevelésre és a saját kezű betakarításra ösztönöz. Erre az érdeklődők március 1. és május 22. között adhatnak be pályázatot.

A harmadik projekt, a Green Market Report keretében nemzetközi kutatócsoportok dolgoznak együtt zöldtetők, zöldfalak témában. Kutatnak és tájékoztatnak az eredményekről. Közzéteszik vizsgálataik tényszerű adatait digitális és nyomtatott formában egyaránt, ezzel segítik a zöldtetők népszerűsítését, fontosságuk elismertetését. Ausztriában évenként negyvenezer négyzetméternyi épülethomlokzatot futtatnak be növénnyel, és ma már minden tizedik osztrák épülettető zöldtető. Fontosnak tartják a szakemberek, hogy európai szinten is legyenek adatok az egyes országok zöldtetőiről. A felméréshez módszertant is készítettek, de ennek elvégzése idő- és pénzigényes. Németországban, Ausztriában, Csehországban már kész a felmérés, Magyarország becsült adatokat küldött. Jelenleg a szakemberek azon dolgoznak, hogy Ausztria minden országrészére és minden zöldtető­rend­szerre legyen átfogó növényalkalmazási javaslat.

Megyesi Éva

Forrás: Kertészet és Szőlészet