0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kilőnék az épp csak megtelepedett sasokat a bárányok védelmében

Angliában egy parlamenti képviselő azt javasolta, hogy gyérítsék a rétisasok állományát. Az indoklás szerint a ragadozók túl sok bárányt zsákmányolnak.

Angus MacNeil parlamenti képviselő szerint az Egyesült Királyság legnagyobb madara, a rétisas túlságosan elszaporodott a szigetország egyes részein, és nagy veszélyt jelentenek a juhtenyésztőkre nézve. A Barrában élő képviselő maga is tenyészt juhokat, és twitter bejegyzése szerint egy nap alatt két báránya veszett oda április elején a sasok miatt.

A természetvédelmi szervezetek szerint azonban a ragadozók ritkítása visszalépés lenne az eddigi eredményekhez képest.

A NatureScot vadgazdálkodásért felelős köztestület kijelentette: nem tervezik a sasok kilövését.

A rétisas 1918-ban pusztult ki Skóciából. Később azonban visszatelepítették: 1975-ben Skandináviából hozták be és a Rum Szigeten engedték el az első példányokat.

A további betelepítések és a populáció növekedésének és szétterjedésének köszönhetően pedig mára Skóciában több helyen is megtalálhatóak ezek a ragadozók.

NatureScot koordinálja a rétisasok kezelési tervét, bizonyítékokat gyűjt a madarak háziállatokra gyakorolt hatásairól, és eszközöket biztosít a távoltartásukra is. Emellett etetőhelyeket alakítottak ki, ahol húst és halat helyeznek ki a madaraknak, ezzel is igyekeznek távol tartani őket a jószágoktól.

MacNeil szerint azonban Skócia nyugati szigetein és a Felföld nyugati részein ennél keményebb lépésekre van szükség, mivel nagy számban esnek áldozatul a fiatal bárányok. A BBC cikke arra nem tér ki, hogy valóban minden esetben sasok voltak-e a felelősek az állatok pusztulásáért. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nemrégiben megjelent közleményéből pedig az látszik, hogy az állattenyésztők bizonyítékok hiányában hajlamosak a vadonélő ragadozókat gyanúsítani a pusztítással, sok esetben alaptalanul.

A Skót Vadvilágvédelmi Alapítvány (Scottish Wildlife Trust) szerint a faj még mindig a regenerálódás szakaszában tart, és a sasok kilövésének engedélyezése visszalépés lenne, ami veszélyeztetné a Skóciába való sikeres visszatelepítésüket.

Sarah Robinson természetvédelmi igazgató elmondta:

„A réti sasok újbóli betelepítése jelentős gazdasági előnyökkel járt az ökoturizmus fellendülésével. Ugyanakkor elfogadjuk, hogy ezeknek a ragadozó madarak visszatértének negatív hatásai is lehetnek, amelyeket enyhíteni kell. Ezzel tudjuk ösztönözni az embereket arra, hogy együtt éljenek velük, és elfogadják a fajt Skócia természeti környezetének részeként.”

A skóciai madárvédelmi liga (RSPB Scotland) elmondta, hogy megérti a gazdálkodók és az állattenyésztők aggodalmait, és hozzátette, hogy a réti sasok kezelési programján keresztül továbbra is együttműködnek az agrárágazattal.

David Colthart, a skóciai gazdaunió (NFU Scotland) tagja, appini juhtenyésztő és az Argyll és Lochaber Sea Eagle Stakeholder Group elnöke elmondta, hogy a sasok stresszt okoznak a gazdálkodóknak és a tenyésztőknek, valamint gazdasági károkat okoznak.

Elmondta, hogy ő maga is veszített el bárányokat a gazdaságában, de szerinte az olyan intézkedéseknek, mint az elterelésre szolgáló etetőhelyek létrehozása, meg kell adni az esélyt, és hosszú távon dől majd el, hogy működnek-e.

Forrás: BBC