0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új tisztviselőket választott a MEGFOSZ

Április 20-án tisztújító közgyűlést tartott a MEGFOSZ, ahol újabb 5 éves ciklusra Harsányi Zsoltot, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét választották meg elnöknek. A rendezvény első felében az elmúlt év munkáinak összefoglalásával kapcsolatos előadások hangoztak el, de a mezőgazdasági pályázatok tapasztalatait, a bennük rejlő lehetőségeket is megismerhették az eseményen résztvevő tagok.

„Tavaly, ebben az időszakban pályázati dömpingről számolhattam be”- kezdte előadását Viski József, az AM vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. A KSH 2020-as felmérése alapján a magyar mezőgazdaság több, mint fele alkalmaz valamilyen precíziós technológiát. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések pályázatra mintegy 2900 kérelem – 312 milliárd forint értékben – érkezett be, amiből 2227-ről már döntöttek.

A VP pályázatok elkészültek, azokat lektorálták, legnagyobb kihívást a kifizetés és a megvalósítás jelenti.

Ez utóbbit külső tényezők nagyban befolyásolják, mint az építőanyag árak emelkedése, az orosz-ukrán konfliktus. Éppen ezért a megvalósítási határidőket rugalmasabban veszik. Az építési beruházások esetében a költségnövekedéseket – lehetőség szerint – többlettámogatásokkal pótolják.

A helyettes államtitkár rámutatott, az unió bizottsága felé legkésőbb 2025 kora őszéig kell megtenni a pénzügyi elszámolást, az elkövetkező években éppen ezért az építési beruházás helyett elsősorban a gépbeszerzési pályázatokat támogatják. Mivel az utóbbi időkben megváltozott a finanszírozási környezet – elég itt az emelkedő kamatokra gondolni –, az agrártárca szeretne segítő jobbot nyújtani a gazdáknak. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, senki ne üljön a nyert pályázatán, ha azt nem tudja – vagy nem akarja – megvalósítani, aki pedig ki akar lépni az AKG-ből, most szankciók nélkül megteheti.

„Autófinanszírozási üzletágunk 2015-ben az MKB Pénzügyi Csoport teljes értékű leányvállalata lett.

A nemzetközi tapasztalattal rendelkező menedzsmenttel célul tűztük ki, hogy autófinanszírozóból univerzális lízingvállalattá fejlődjünk. Ezért beindítottuk új eszközfinanszírozási üzletágainkat, így már nagyhaszongépjármű, mezőgazdasági-, és általános gép- és eszközfinanszírozással is állunk ügyfeleink rendelkezésére” – mutatta be az Euroleasing Zrt-t Vály Judit, a cég vezérigazgatója. Tőke kintlévőségük mintegy 500 milliárd forint, 200 milliárd új kihelyezést vállalnak, három bank támogatásával, 1,4 millió lakossági és 200 ezer vállalati ügyféllel rendelkeznek. Azon dolgoznak, hogy elfogadható kamatszinttel jelenjenek meg a piacon. A szakember elmondta, egyik legsikeresebb programjuk, a „Legyél te is agrárgépész” (LETIA), melyhez már öt éve csatlakoztak, s itt az ideje, hogy felülvizsgálják, miként lehetne még hatékonyabbá tenni. MKB Pénzügyi Csoporthoz tartozó Euroleasing 2022-től kizárólagos támogatóként segíti a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének pályaorientációs programját. A társaság a változó gazdasági környezettel indokolta a támogatást.

A mostani helyzetben minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra a mezőgazdaság érdekében. Stratégiai célként jelölték meg a biztonságos élelmiszer-ellátást, amihez egyre több szakképzett fiatalra is szükség van.

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke beszámolójában felhívta a figyelmet, az idei AGROmashExpo-ról – a jelentkezést és a területkijelölést követően – a pandémiára hivatkozva több cég is visszalépett. Így összesen 21 cég állított ki a Szövetség tagjai közül. Külön kiemelte a tavaly szeptemberi Bábolnai Gazdanapok sikerét – melyen 25 tagvállalatuk vett részt –, ahol a MEGFOSZ segítette cégünket, a Magyar Mezőgazdaság Kft-t a szakiskolai nap megszervezésében, lebonyolításában, s kifejezte, idén is részt kívánnak rajta venni.

„Ma már a mezőgépész kifejezést agrárgépészre cseréltük, mert az előző nem volt eléggé trendi”- magyarázta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ Marketing Bizottságának vezetője, hogy a 2015-ben indított ötlet napjainkra sikertörténetté vált, egyre többen választják a szakmát. A szakember hozzátette, nem kampányban, hanem hosszú távú programban gondolkodnak, amit nem szabad még jó ideig abbahagyni. Viczián Ágnes projektfelelős felhívta a figyelmet, hogy a szakiskolák mellett az általános iskolák is a fókuszba kerültek.

Mint elmondta, a program sikerét alátámasztja, hogy az AM-től kapott adatok alapján idén is 20 százalékos növekedés volt a fiatalok jelentkezésének számában.

A Szövetségen belül létrejött egy szakiskolai munkacsoport, amelyben a tagság mellett szakoktatók is helyet kaptak. Ugyan az elmúlt évben nem sikerült szakoktatói továbbképzéseket tartaniuk, idén tervezik a megkezdett munka folytatását. A háttérben zajlanak az egyeztetések a képzések akkreditálásáról.

Az éves beszámolók elfogadását és az előadások meghallgatását követően immár ötödik alkalommal adták át a MEGFOSZ szakmai díjait. Így került sor az „Életpályamű”, a „Fiatalok a szakmáért” és a „2021 év legaktívabb MEGFOSZ tagja”- díj kiosztására.

A rendezvény egyik legfontosabb eseménye volt, amikor a tagság képviselőinek újabb 5 éves ciklusra kellett megválasztania az elnökség, az etikai bizottság és a felügyelő bizottság tagjait.

A MEGFOSZ új elnökségébe Harsányi Zsolt (AXIÁL Kft.), Horváth Bence (Busa Bt.), Kovács Tamás (Amazone-Werke Kft.), Kövesdi László (Dorker Kft.), Szalai László (Szal-Agro Kft.), Pintér István (Agroker Holding Zrt.), Zahorán Zalán (KITE Zrt.) került. Tagjaik közül Harsányi Zsolt személyében megszavazták az elnököt, míg az alelnök Szalai László lett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu