0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Költségesebb lehet az elhalasztott beruházás

Rekordnyereséget ért el az OTP csoport 2021-ben. A háború nem veszélyezteti a pénzintézet stabilitását, a jövedelmezőségére azonban hatással van – mondta el Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az áprilisi közgyűlésen. Hogyan hat az agrárium finanszírozására a kialakult infláció és a gazdasági bizonytalanság? – erről kérdeztük Szabó Istvánt, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóját.

– Az agrárium egyik vezető finanszírozója és számlavezetője az OTP Bank. Milyen szerepet játszik az ágazat a pénzintézet portfóliójában, hitelállományában és terveiben?

– Az agráriumra már nagyon régóta a gazdaság speciális területeként tekint az OTP Bank, hiszen különleges hozzáértést igényel, és ugyanez igaz az ágazat finanszírozására is. Ezért is hoztuk létre egy évtizede a bankon belül az Agrárágazati Igazgatóságot, amely kifejezetten a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások pénzügyeire fókuszál.

Mindez 10 év távlatából nézve is jó döntés volt, hiszen az előző év végére már 22 százalékos részesedésünk volt az agrárhitelezésben Magyarországon.

Mivel azonban már 10 országban vagyunk jelen a régióban és mindenhol elérhetők a lakossági mellett vállalati – így az agráriumnak szánt – szolgáltatásaink is, csoportszinten 2021 végén 3,5 milliárd eurós hitelállományt kezeltünk, amelyből nagyjából 1 milliárd eurós állományt láttunk a magyar piacon.

Tervünk, hogy a jövőben is olyan partnerei legyünk az agrárvállalkozásoknak, amely átfogó pénzügyi megoldásokkal szolgálhat minden helyzetre, sőt adott esetben a pályázati felkészülésben, vagy biztosítási lehetőségekkel is segíti a gazdákat. Erre ma a korábbinál is nagyobb szükség van, hiszen a megváltozott makrogazdasági környezetben a befektetések szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek az agrárium szereplői számára, az áremelkedések pedig a forgófinanszírozási igényeket növelhetik meg.

– A hazai mezőgazdaság stratégiai ágazattá válik a következő években, hiszen történelmi léptékű fejlesztési forráshoz jut EU-s és állami támogatással. Közben azonban számos bizonytalanság, kockázat és rendkívüli költségemelkedések hátráltatják ezeket a fejlesztéseket, beruházásokat, több területen pedig egyre egyértelműbb koncentráció zajlik. Hogyan készül az OTP a következő évek rendkívüli tőkeigényére, és Ön szerint milyen eszközökkel lehet áthidalni ezeket az akadályokat?

– Valóban egyre több bizonytalanság nehezíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások gazdálkodását, és sok esetben nem csak a fejlesztések, hanem akár pusztán a fenntarthatóságuk is megkérdőjeleződhet.

A hatékonyságot növelő, energiamegtakarítást célzó hosszútávú fejlesztéseket azonban a bizonytalanságok ellenére sem engedheti el az agrárium, mert hosszú távon ez jelentheti a kulcsot a versenyképesség növeléséhez.

Egy elhalasztott beruházásnak összességében tehát sokkal nagyobb költsége lehet, mint egy most megvalósított, így a vállalkozás későbbi pozícióját megalapozó befektetésnek.

Emellett az Európai Unió szigorított környezetvédelmi előírásai is fejlesztési kényszert jelenthetnek a jövőben több hazai gazdaság számára. Arra lehet számítani, hogy az agrárhitel-állomány várhatóan a következő években is növekedni fog, hiszen a Vidékfejlesztési Program pályázatai csak 50 százalékban fedezik a tervezett beruházások költségét, a fennmaradó részt önerőből, vagy hitelből tehetik hozzá a pályázók. Az energia- és inputanyagárak növekedésével, az inflációval összefüggésben megemelkedett finanszírozási igény várható a szántóföldi növénytermesztésben, amely magasabb hitelkeret-kihasználásban, forgóeszköz-finanszírozásban nyilvánulhat meg.

A piaci hatások az állattenyésztőkhöz és élelmiszer-feldolgozókhoz is begyűrűznek. A forgóeszköz finanszírozás ennél a két ágazatnál is növekedni fog a várakozásaink alapján.

– Az agrárium szereplői jellemzően szolid, megbízható adósok, az ágazat hitelállománya és finanszírozási igénye várhatóan tartósan növekszik. Számít-e az OTP a korábbinál erősebb versenyre az ágazat finanszírozásában, különösen az alakuló Magyar Bankholdinggal, amely bejelentette, hogy piacvezető szerepre készül az agrárium finanszírozásában, amely célból külön üzletágat hoz létre?

– Mi a magunk részéről támogatjuk a versenyt minden téren, hiszen ügyfeleinknek is ez az érdeke, és minket is tovább ösztökélhet a még jobb megoldásokra. A kihívást tehát – mint minden egyéb piaci szereplőét – komolyan vesszük és folytatjuk termékeink és szolgáltatásaink folyamatos fejlesztését. Azt gondolom, hogy a szakértő tanácsok, a jó árazás, a gyors és hatékony kiszolgálás, valamint a pénzügyeken túlmutató lehetőségek – mint a pályázatírási segítség, a biztosítási konstrukciók elérhetősége vagy a határokon átnyúló szolgáltatások – igen versenyképes csomagot alkotnak.

Az agráriumban azonban van még egy nagyon fontos szempont: a személyes kapcsolatok minősége.

Valódi partnerség csak kölcsönös bizalomra épülhet, és mi kollégáimmal pontosan erre törekszünk minden mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás esetében. Ez teszi lehetővé azt a rugalmasságot is, hogy adott esetben egyedi pénzügyi megoldásokkal állhatunk partnereink mellé. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu