0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Citrombillegetőt figyeltek meg Szatymaz közelében

Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei csoportja hétfőn a közösségi oldalán.

Az apró, a fejét és alsótestét borító élénk citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában.

A 17 centiméteres testhosszú, 24-27 centi szárnyfesztávú, 18-25 grammos citrombillegető Közép-Ázsiában, Kínában, valamint Kelet-Európa északi és középső részén fészkel.

Hosszútávú vonuló, keleti állományai Indiában, Kína déli részén, a nyugatiak pedig Délnyugat-Ázsiában telelnek. Az 1970-es évektől a faj azonban erőteljesen nyugat felé terjeszkedik, Ukrajnában, Fehéroroszországban, a Baltikumban, sőt Németországban és Finnországban is költ. Így vonuló példányainak egy-egy egyede évente felbukkan Magyarországon is, vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredve. Magyarországon először 1989 májusában figyelték meg a Fertő-tó partján.

Megjelenését tekintve, avatatlan szemnek nem sokban különbözik a Magyarországon gyakori sárga billegetőtől, de a Kárpát-medencében is fészkelő faj háta olajzöld, a citrombillegetőé fekete színű.

A főként ízeltlábúakkal táplálkozó citrombillegető a fészkét sűrű növényzet közé, gyakran partoldalba vagy a talaj egy kisebb mélyedésébe építi. A fészek készítésében mindkét madár részt vesz, azt a hideg ellen szőrrel vagy tollal bélelik ki. A tojó rendszerint öt-hat tojást rak, a fiókák nevelésébe a hím is besegít.

Forrás: MTI