0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges szemekért és bőrért

Általában az A-vitamint a látás és a szem egészségének támogatásában játszott fontos szerepe miatt dicsérik, de más jelentősége is van a szervezetben. Az A-vitamin például csökkenti a szervezetben lévő gyulladást, egészségesen tartja a bőrsejteket, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, erősíti az immunrendszer működését, védi a csontokat, és elengedhetetlen a normális reproduktív funkciókhoz.

A D-, E- és K-vitaminhoz hasonlóan az A-vitamin is zsírban oldódó vitamin, így felszívódása fokozódik, ha az A-vitaminban gazdag ételeket zsírokkal és olajokkal együtt fogyasztjuk.

Az A-vitamin kétféle formában található meg az élelmiszerekben.

Az kész A-vitamin bizonyos állati eredetű élelmiszerekben, például a májban és a halakban van jelen, míg a karotinoidok, például a béta-karotin, amely a sárgarépa és az édesburgonya jellegzetes narancssárga színét adja, növényi eredetű élelmiszerekben található.

A karotinoidok a szervezetben alakulnak át az A-vitamin aktív formájává. A legtöbb ember számára a napi ajánlott A-vitamin-érték 900 mikrogramm, és ez a mennyiség általában könnyedén fedezhető különféle, az A-vitamin bármelyik formájában gazdag élelmiszerek fogyasztásával.

Sárgarépa

A sárgarépa minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb A-vitamin forrás. Gyökérzöldségként ez az édes, sokoldalú zöldségféle tápanyagokat tárol a növény számára, így a sárgarépa gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, valamint A-, C- és K-vitaminban. Egyetlen közepes méretű sárgarépa az A-vitamin napi értékének körülbelül 45%-át tartalmazza, míg közel 128 grammnyi főtt sárgarépa 1329 mikrogrammot, ami a napi érték körülbelül másfélszerese.

Tonhal

Bizonyos állati eredetű élelmiszereknek is magas az A-vitamin-tartalma, a friss tonhal pedig az egyik legjobb forrása ennek a vitaminnak. Egy közel 170 grammos filé 1287 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték 143%-a.

A tonhal emellett magas E-vitamin-, fehérje-, szelén-, magnézium-, biotin- és B12-vitamin-tartalommal rendelkezik, más alapvető tápanyagok mellett.

A magas A-vitamin-tartalmú halak és tengergyümölcsei közé tartozik az angolna, a kagyló és a makréla is.

Édes burgonya

Az édesburgonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek közül sok a magas béta-karotin tartalmának köszönhető. Az édesburgonya támogathatja a látást, az immunrendszert, és az összetett szénhidrátoknak és prebiotikus rostoknak köszönhetően segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában és az inzulin elválasztás csökkentésében is. Egy közepes méretű sült édesburgonya a napi A-vitamin-érték közel 125%-át adja, sok C-vitaminnal és némi káliummal együtt.

Saláta

Bár a sötét leveles zöldek sokkal erősebb A-vitamin-löketet adnak, a fejes saláta is jó választás.

Egy adag (128 gramm) fejes salátában körülbelül 200 mikrogramm A-vitamin található, ám a piros pigmentekkel rendelkező római salátalevelekben magasabb az A-vitamin szint.

Mivel a saláta nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így az egyik legjobb A-vitamin-forrásnak számít a diétázók körében, ugyanis a napi érték 570%-át tartalmazza egy 200 kalóriás adag.

Grapefruit

Régen a táplálkozási bölcsességek egyik gyakori eleme volt, hogy a napot érdemes egy fél grapefruit elfogyasztásával kezdeni. Ez a savanykás gyümölcs nem csak tele van immunrendszert támogató C-vitaminnal, de az A-vitaminnak is megfelelő forrása.

Egy adag (128 gramm) a napi érték 15%-át tartalmazza.

A salátához hasonlóan azonban itt is számít a szín. A rózsaszín grapefruit körülbelül 30-szor több A-vitamint tartalmaz, mint a fehér grapefruit.

Forrás: themanual.com