A D-, E- és K-vitaminhoz hasonlóan az A-vitamin is zsírban oldódó vitamin, így felszívódása fokozódik, ha az A-vitaminban gazdag ételeket zsírokkal és olajokkal együtt fogyasztjuk.
Az A-vitamin kétféle formában található meg az élelmiszerekben.
A karotinoidok a szervezetben alakulnak át az A-vitamin aktív formájává. A legtöbb ember számára a napi ajánlott A-vitamin-érték 900 mikrogramm, és ez a mennyiség általában könnyedén fedezhető különféle, az A-vitamin bármelyik formájában gazdag élelmiszerek fogyasztásával.
Sárgarépa
A sárgarépa minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb A-vitamin forrás. Gyökérzöldségként ez az édes, sokoldalú zöldségféle tápanyagokat tárol a növény számára, így a sárgarépa gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, valamint A-, C- és K-vitaminban. Egyetlen közepes méretű sárgarépa az A-vitamin napi értékének körülbelül 45%-át tartalmazza, míg közel 128 grammnyi főtt sárgarépa 1329 mikrogrammot, ami a napi érték körülbelül másfélszerese.
Tonhal
Bizonyos állati eredetű élelmiszereknek is magas az A-vitamin-tartalma, a friss tonhal pedig az egyik legjobb forrása ennek a vitaminnak. Egy közel 170 grammos filé 1287 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték 143%-a.
A magas A-vitamin-tartalmú halak és tengergyümölcsei közé tartozik az angolna, a kagyló és a makréla is.
Édes burgonya
Az édesburgonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek közül sok a magas béta-karotin tartalmának köszönhető. Az édesburgonya támogathatja a látást, az immunrendszert, és az összetett szénhidrátoknak és prebiotikus rostoknak köszönhetően segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában és az inzulin elválasztás csökkentésében is. Egy közepes méretű sült édesburgonya a napi A-vitamin-érték közel 125%-át adja, sok C-vitaminnal és némi káliummal együtt.
Saláta
Bár a sötét leveles zöldek sokkal erősebb A-vitamin-löketet adnak, a fejes saláta is jó választás.
Mivel a saláta nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így az egyik legjobb A-vitamin-forrásnak számít a diétázók körében, ugyanis a napi érték 570%-át tartalmazza egy 200 kalóriás adag.
Grapefruit
Régen a táplálkozási bölcsességek egyik gyakori eleme volt, hogy a napot érdemes egy fél grapefruit elfogyasztásával kezdeni. Ez a savanykás gyümölcs nem csak tele van immunrendszert támogató C-vitaminnal, de az A-vitaminnak is megfelelő forrása.
A salátához hasonlóan azonban itt is számít a szín. A rózsaszín grapefruit körülbelül 30-szor több A-vitamint tartalmaz, mint a fehér grapefruit.