0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kávé Angolából: a nagy visszatérő

Az angolai kávéból készült főzetre sokáig hiába áhítoztak a kávérajongók, szerte a világon. A nyugat-afrikai ország az 1970-es években körülbelül negyedmillió tonna kávét exportált évente, de a termelést megszakította a polgárháború. Közel 20 éves béke után Angola kávétermelése végre fellendülőben van.

Két angolai vállalat, a Café Cazengo és a Fazenda Vissolela újra megjelent a világpiacon, nem kisebb céllal, mint hogy visszaszerezzék Angola egykori vezető pozícióját a kávéexportban.

Portugál gyarmatként a kávé határozta meg Angola gazdaságát. Quiculungo, a fővárostól, Luandától keletre fekvő mezőgazdasági központ volt a kávétermelés „fővárosa”.

A Café Cazengo 500 termelője a közé a 25 ezer kisebb gazdaság közé tartozik, amelyek az ország kávétermésének mintegy felét előállítják, a többit nagyjából 500 nagyobb gazdaság termeli meg. A Café Cazengo együttműködik a termelőkkel a termelékenység és életük egyidejű javítása érdekében. A vállalat még egy felsőoktatási programot is indított az országban, hogy saját szövetkezetek létrehozásában és működtetésében segítse a kávétermelőket.

Kevésbé közvetlenül egy EU-ENSZ-program is segíti Angolában a kávétermelőket, amit a magánszektor megerősítésére és Angola olajalapú gazdaságának a diverzifikálására indítottak. A programban kulcsszerepet szánnak a mezőgazdaságnak, ami jelenleg az ország GDP-jének körülbelül 13 százalékát állítja elő.

Adottságai kombinációja ideálissá teszi Angolát a kávétermelésre.

Jó minőségű kávébabot ugyanis csak jóval a tengerszint feletti termőhelyeken lehet előállítani, márpedig az angolai termőterületek 1200-1300 méterrel a tenger szintje felett vannak. Az ország más kulcsfontosságú földrajzi és természeti adottságokkal is rendelkezik, ami a világ többi kávétermelő részében nem adott, például az öntözéshez szükséges vízzel és a termelés gépesítését megkönnyítő domborzattal.

Az angolai kávétermelésben a világpiaci elemzők is nagy lehetőségeket látnak. A francia Cirad mezőgazdasági kutatócsoport egy EU által támogatott kutatása a kormányzat, az önkormányzatok és a nemzetközi intézmények motivációját elég jónak találta ahhoz, hogy a helyi termelők támogatásával újjáélesszék az ágazatot.

Angola kereskedelmi célú kávébabtermelése 34 százalékkal nőtt 2019 és 2020 között.

Az országban alkalmazott új mezőgazdasági technológiák és az angolai kávé ízvilága gyakorlatilag garantálja az újabb piacok meghódítását.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság