0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításán dolgozik az INTEGRÁL Zrt.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartástechnológiának a fejlesztését kezdte meg az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint - közölte a társaság az MTI-vel.

A fejlesztés megvalósításához a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Pluszban 831 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az INTEGRÁL Zrt. vezette konzorcium, amelynek a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, valamint a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ a tagja.

Hozzátették, a GINOP PLUSZ forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A közlemény szerint a projekt azért fontos, mert a libamáj Magyarország kiemelkedő exportcikke, hungarikuma, de az állatjóléti előírások szigorodása és a különböző állatvédő mozgalmak jelentős kihívások elé állítják előállítását.

A töméses hízlalás kiváltására szolgálna a tömés nélküli libamáj előállítás, az erre vonatkozó termelési kísérletek azonban eddig eredménytelennek bizonyultak világszerte.

Ezért úgy vélték, a tömés és az arra történő előkészítés tenyésztés- és tartástechnológiai fejlesztése jelenthetné a megoldást. Mindez azt jelenti, hogy olyan libák tenyésztésére van szükség, amelyek antibiotikum nélkül, kíméletes tömés technológia vagy akár tömés nélkül is képesek a prémium minőségű libamáj előállítására.

A fejlesztésben a második lépés a tartási és takarmányozási rendszer finomítása és a madárinfluenza miatti szigorítások következtében alkalmazandó zárt tartástechnológia fejlesztése.

Gödöllőn és Kiskunfélegyházán zajlik a konzorcium által elindított projekt megvalósítása, amelyben 96 ember dolgozik. A közlemény szerint 2025-re valósul meg a beruházás.

Az Integrál Zrt. a honlapján olvasható tájékoztatás szerint 100 százalékban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A cég fő tevékenyégei közé tartozik egyebek mellett a hízott víziszárnyas (liba,kacsa) feldolgozása és az élelmiszer-iparcikk kiskereskedelem. Víziszárnyas feldolgozó üzemük 1984 óta rendelkezik export engedéllyel, az itt előállított termékek elsősorban a nyugat-európai, de távol-keleti országok üzleteiben is megtalálhatóak. Kiskereskedelmi üzleteik a Coop üzletlánc tagjaként Kiskunfélegyháza és a vonzáskörzetébe tartozó községekben állnak a vásárlók rendelkezésére.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az INTEGRÁL Zrt. belföldi és export értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 8,804 milliárd forint volt, 2019-ben viszont 13,123 milliárd forintot tett ki.

A cég 2020-ban 1,056 milliárd forintos veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban még 26,65 millió forint volt a nyeresége. Árnyalja a 2020-as eredményt a cég szerint, hogy abban az évben 1,4 milliárd forintos fejlesztéssel új vágóüzem létesült Kiskunfélegyházán, miközben a madárinfluenza magyarországi megjelenése is kihatott a vállalat életére.

Forrás: MTI