0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Ha tavasz, akkor gyógynövénygyűjtés! Figyeljünk a szabályokra!

Gyöngyvirág, citromfű vagy boróka. A természet adta kincsek akár erdőből, mezőről vagy egy kis tisztásról is begyűjthetők. Azonban, mielőtt hozzálátnánk, nem árt tudni néhány szabályt. A gyógynövénygyűjtésre mennyiségi, területi és természetvédelmi előírások is vonatkoznak.

Nem véletlen, hogy sokan vallják „fűben-fában orvosság”, hiszen a gyógynövények hatása teában, lekvárban vagy egyéb más felhasználási módban jótékony hatású lehet. A tavaszi hónapok kiváló időszakai a vadon termő gyógynövények begyűjtésének. Az azonban már korántsem olyan egyértelmű, hogy egy kirándulás alkalmával, jártunkban-keltünkben letépünk-e egy-egy gyógynövényt.

Hiszen, a vadon termő fajok begyűjtése komolyan szabályozott.

Vadon termő gyógynövényekből 70-80 fajt gyűjtenek be – olvasható a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács honlapján, mely oldalon gyógynövény katalógust is találunk, a fajok könnyebb beazonosításáért.

Milyen szabályok vonatkoznak a gyógynövénygyűjtésre?

A gyógynövénygyűjtésre mennyiségi, területi és természetvédelmi előírások is vonatkoznak.

Így, ha begyűjtésre indulunk az első szempont, hogy meggyőződjünk arról, hogy a gyűjtési hely nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Az adott terület védettségi státuszáról tájékozódhatunk például a Természetvédelmi Információs Rendszer internetes oldalán. Nemzeti Park tájvédelmi körzet, természeti emlék, természetvédelmi terület – ezek a helyek, amelyekről nem gyűjthetők be növényi fajok csak engedéllyel, amit a terepi ellenőrzéskor kérhetnek.

Az engedély nélküli gyűjtőket helyszíni bírsággal sújthatják vagy akár szabálysértési eljárás is lehet egy nem megfelelő helyen való gyűjtés következménye.

Ne forgalmas útvonalak mellől

Az élőhely szennyezettsége szintén fontos. Nem ajánlott autóút mellől növényt szedni, hiszen annak por és nehézfém-szennyezettsége magas lehet. A mezőgazdaság által művelt területek közvetlen szomszédságában viszont a peszticid elsodródás veszélyével kell számolni.

Szintén fontos, hogy ne csak úgy letépjük a gyűjtendő növényt, hanem a megfelelő gyűjtési móddal szedjük le. Hiszen, így a termőhely életközösségeinek ökológiai egyensúlyát is megőrizzük.

Milyen mennyiség gyűjthető be?

„Az állami erdészet kezelésében álló, de nem védett területeken személyenként naponta 2 kg gyógynövény gyűjthető be saját célú felhasználásra, ami nem hozható kereskedelmi forgalomba” – tudtuk meg Dr. Kindlovits Sára gyógynövényszakértőtől, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács titkárától.

Ha magánterületről szeretnénk növényt begyűjteni, ehhez minden esetben a terület gazdájától/tulajdonosától kell engedélyt kérni.

Ha komoly mennyiséget szeretnénk begyűjteni, ami meghaladja az egyéni szükségletet (2 kg-ot), akkor az állami erdőgazdaságtól kell engedélyt beszerezni, akkor is, ha nem védett természeti státusszal rendelkező területről szándékozunk növényt szedni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu