A sör a Cseh Köztársaság nemzeti itala, amelyet hagyományosan ebédhez és vacsorához fogyasztanak. Az egy főre jutó sörmennyiség fogyasztás tekintetében a csehek a világ élvonalába tartoznak. A csehországi gyerekek is ismerik a sör ízét – általában alkoholmentes sört kapnak.
És a fiatalabb testvérei? A szülei valószínűleg neki egy alkoholmenteset adnak, – ez bevett szokás a cseh otthonokban.
Viszont nemrég egy oktatási kampány indult a felnőtteknek arról, hogy miért ne adjanak a gyerekeknek alkoholmentes sört. A kampányt Petr Freimann, a „Száraz február” társszervezője indította, célja, hogy elmagyarázza a cseheknek, hogy az alkoholmentes sör miért nem gyerekeknek való ital.
Ennek előzménye egy felmérés volt, amelyet az Admosphere kutatóintézet végzett ezer 3-15 éves gyermek szülei körében. Célja az volt, hogy kiderítse, hány csehországi gyermek iszik sört (alkohollal vagy anélkül), és hogyan vélekednek erről a szüleik.
Ezen túlmenően a szülők 56,5 százaléka nem tekinti alkoholosnak a legfeljebb fél százalékos alkoholtartalmú italokat. Csaknem 10 százaléknak ugyanez a véleménye a radler sörökről, és több mint 27 százalék tartja őket ártalmatlannak. Minél idősebbek a szülők, annál erősebb ez a meggyőződés. A 11 és 15 év közötti gyermekek szüleinek csaknem 37 százaléka meg van győződve arról, hogy a radler sörök ártalmatlanok.
A felmérésből az is kiderült, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek szüleinek egyharmada úgy véli, hogy a sörök egészségesebbek, mint a népszerű szénsavas üdítőitalok. Továbbá a szülők 15 százaléka nem hiszi, hogy a kis mennyiségű alkohol káros a gyermekekre.
A csehországi sörfőzés évszázados hagyománya és az ebből kialakult sörivó kultúra azt jelenti, hogy a csehek fogyasztják évek óta a legtöbb sört a világon. Az alkohol adása a gyermekeknek nemcsak a Cseh Köztársaságban, hanem más olyan országokban is bevett gyakorlat, ahol évszázadok óta sört vagy bort készítenek. A csehek úgy vélik, hogy ha a gyerekeknek már kiskoruktól kezdve sört adnak, az segít kialakítani a mérsékelt alkoholfogyasztás szokását, anélkül, hogy alkoholizmusba esnének.
A fent említett tanulmány szerzői azonban más véleményen vannak, szerintük
„Még ha az akár fél százaléknyi alkoholtartalmú italok alkoholmentesnek is számítanak, ez a koncentráció ugyanolyan hatással van egy kisgyermek szervezetére, mint egy klasszikus sör egy felnőttre” – tette hozzá Petr Popov, a prágai Központi Kórház addiktológiai kutatóintézetének vezetője.