0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyugdíjba vonult a sóstói erdész – új erdész a láthatáron

47 év munkaviszony után nyugdíjba vonult a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetétől a Sóstói-erdő kerületvezető erdésze, Muszka Ferenc.

Sokunk „Feri bácsija”1975-ben kezdte hivatását az akkori Nyíregyházi Erdészetnél és egy kétéves kitérőtől eltekintve egész aktív pályáját a nyírtelki-kótaji erdőkben, valamint 2005-től a Sóstói-erdővel kiegészített erdészkerületében töltötte.

A mai világban ritka, ha valakinek egyetlen munkahelye van, bár „erdész körökben” gyakran találkozhatunk ezzel. A majd’ öt évtizedes szolgálat erdős léptékben is jelentős és számottevő.

Különösen igaz ez a Nyírségben, ahol a gyorsan növő fafajok aránya magas, így ez idő alatt gyakran előfordult, hogy Feri bácsi egy-egy erdőállomány teljes életciklusát végigkísérhette az erdőfelújítástól a véghasználatig, hogy aztán ismét az erdőfelújításé legyen a főszerep. Ha csak erdész munkájának általános részét tekintjük, akkor is oldalakon keresztül sorolhatnánk azokat az eseményeket, történéseket, melyek nevéhez fűződnek. Erdőfelújítások, erdőtelepítések kivitelezése, talajelőkészítések elvégzése, közmunkaprogramok működtetése, természeti katasztrófák kezelése, fiatal erdőfelújítások ápolása, nevelése. Nevelővágások, fakitermelések és faanyagszállítások lebonyolítása. De ha ehhez hozzágondoljuk a Nyíregyházi Erdészet sajátosságait, melyek a megyeszékhelyhez és a Sóstói-erdő parkerdei jellegéhez kötődnek, valóban hosszú sorok szükségesek a feladatok leírásához.

Parkerdei fejlesztések kivitelezése, parkerdő-fenntartás, az erdőben pihenni vágyó lakosság igényeinek való megfelelés – gondoljunk csak az Erdei Tornapálya környékére. Erdei iskolai feladatok mentén gyerekcsoportok vezetése, nagy erdészeti programokban való aktív részvétel.

És mi szükséges ehhez? Lojalitás, kitartás, precíz munkavégzés és természetesen elhivatottság és szakmaszeretet. Ezek mind megvoltak Feri bácsinál.

Még mielőtt bárki megijedne, megnyugtatunk mindenkit – a Sóstói-erdő nem marad erdész nélkül a jövőben sem. Fiatal erdésztechnikus szakember váltja Feri bácsit. Simkó Milán 26 éves, Nyíregyházáról származó kolléga vette át az elmúlt hónapokban idős kollégájától azokat az ismereteket, tudnivalókat, melyekkel elindulhat ezen a bizonyára göröngyös, de annál ígéretesebb pályán.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény