0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Franciák napja

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok hagyományos első napi eseménye az élőállat bírálatok napja. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség szervezésében a juh és kecske tenyészállat bírálatra idén 31 kiállító nevezte állatait.

A magyar merinó és ile de france volt a két legnépesebb létszámban nevezett fajta, nagyon népszerűek manapság, ahogy a bírálatok alatt is elhangzott. Ile de france fajtából olyan nagyszámú nevezés érkezett, hogy ebben a fajtában fajtagyőztest is tudtak választani a kosoknál. A kiállítás legszebb tenyészkosa díjért 5 fajta győztes egyede szállt ringbe, végül Holló Mátyás uszódi tenyésztő ile de france tenyészkosát megelőzve Kozmér László charollais tenyészkosa győzött.

A bírálói teendőket Eszterhai Csaba (ő volt a bírálóbizottság elnöke), Földi Gyula és Nagy László látták el magas színvonalon. A bírálatok után Földi Gyulát kérdeztük a benyomásairól.

Elmondta, hogy habár a bírálóbizottságban mindegyikük bizonyos fajták, fajtacsoportok specialistája is (ő az ősi típusú juhoké), de általánosságban természetesen sok éves bírói tapasztalattal rendelkeznek minden fajta terén.

Így a bírálatok során jól kiegészítik egymást, hogy végül a legobjektívebb eredmény születhessen meg. Ahogy megfogalmazta, a jó küllembíró úgy hozza meg döntését, hogy az adott napon azt az állatot hozza ki győztesnek, amelyet szívesen haza is vinne. A megjelent állomány véleménye szerint létszámában is és minőségében is magas színvonalú volt. Pozitív volt az is, hogy viszonylag sok kiállítótól jött össze a nevezett állatlétszám. Örvendetesnek találta, hogy a „slágerfajták” tenyésztői a fiatalabb korosztályt is képviselik, így biztosított a folyamatosság a juhtenyésztésben.

Mivel Földi Gyula az őshonos fajták specialistája, így arra is kitértünk, hogy miért volt a mostani kiállításon aránylag kevés belőlük. Elmondta, hogy a kiállítás időpontjában ezek a fajták még nincsenek a legjobb formájukban, ahogy fogalmazott, még „nincsenek készen”. Majd nyár végére kerülnek a legjobb gyapjúállapotba, ekkor szokták nagyobb létszámban nevezni ezeket a fajtákat.

A szövetségben van is most egy kezdeményezés, hogy fajtaklubokat alakítsanak, és ezen klubok rendezzenek fajtaspecifikus kiállításokat a fajtáknak legmegfelelőbb időszakban, kapcsolódva persze a hazai nagy rendezvények időpontjaihoz.

A csütörtöki napon zajló bírálatok célja a legszebb kos és jerke kiválasztása, ami egy látványos show keretében történik. Korábban, egy zárt bírálaton már megtörténik a nevezett állatok pontozásos bírálata, illetve a bírálók összeállítják a győztes esélyes egyedek listáját. Mint el is hangzott, sokszor pontazonosság, vagy egy pont különbség volt csak a vetélytársak közt, így igen megnehezítették a bírálók dolgát a végső győztes kiválasztásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu