0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az űrből mutatták ki a szarvasmarhák által kibocsátott metánt

A szarvasmarhatartás által kibocsátott metánt most először mutatták ki az űrből. Ez egy olyan áttörés, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági szektor számára, hogy a jövőben pontosabban mérje a gazdaságokból a légkörbe jutó gáz mennyiségét, és így hatékonyabban csökkentse azt.

A kibocsátást februárban észlelték a kanadai GHGSat környezetvédelmi adatgyűjtő és kutató vállalat nagy felbontású műholdjai. A vállalat sajtóközleménye szerint a felvételek április végi elemzése megerősítette, hogy az észlelt kibocsátás forrása egy szarvasmarhatelep volt a kaliforniai Joaquin-völgyben.

A vállalat sajtóközleménye szerint a megfigyelések során észlelt metánmennyiség évente 5 100 tonna,  ha folyamatos a kibocsátás.

Ha pedig a kibocsátott metánt fel lehetne fogni, az több mint 15 000 háztartás számára biztosíthatna energiát.

Ugyanakkor a GHGSat úgy véli, hogy korábban még senkinek sem sikerült hasonló adatokat nyernie a műholdképek leolvasásából.

– Ez tényleg feszegeti a határait annak, amit megtehetünk. Ami egyedülálló ebben, hogy valóban eljuthatunk a kibocsátások forrásáig” – magyarázta Brody Wright, a GHGSat értékesítési igazgatója.

A hústermelés világszerte óriási hatással van a globális felmelegedésre, és a metán, mint üvegházhatású gáz nagyobb mértékben felelős a bolygó hőmérsékletének emelkedéséért, mint a szén-dioxid. A szarvasmarhatartás önmagában az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 3,7 százalékát teszi ki.

A GHGSat szakértői szerint a mezőgazdaságból származó metánkibocsátást jelenleg nehéz pontosan mérni, pedig a pontos mérések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ágazat számára betartható és elérhető célokat lehessen kitűzni. Ezért a GHGSat  méréseinek és megfigyeléseinek eredménye fontos lehet az éghajlati válság kezeléséhez.

Idővel a GHGSat által használt műholdas technológiával történő rendszeres megfigyelés többek között pontos képet adhat a metánkibocsátás időbeli változásáról, ami például lehetővé teszi a gazdák számára, hogy megvizsgálják a különböző típusú takarmányok hatását a tehenek anyagcseréjére.

Jim Skea éghajlatkutató, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) társelnöke szerint a globális metánkibocsátást legalább 30 százalékkal kell csökkenteni az évtized végéig ahhoz, hogy az elfogadott éghajlati célok elérhetőek maradjanak az emberiség számára.

Forrás: well.pl