0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Baromfi farmra vagy istállóba

Nem minden baromfi érzi jól magát, ha kirakjuk a tyúkudvarba. Az intenzív termelésre kitenyésztett fajtákat csak istállóban, megfelelő fűtés-hűtés mellett szabad tartani, mert ezek az állatok nem szeretnek kapirgálni. Akkor érzik jól magukat, ha evés-ivás után pár lépés után letottyannak és pihennek.

Mindezt Dr. Benk Ákos, főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának munkatársa mondta el azoknak az érdeklődőknek, akik Hódmezővásárhelyen végigjárták a baromfikiállítást.

Az érdeklődők közt voltak olyanok, akik azért is voltak kíváncsi a fajtaismertetőre, mert a tanyájukra nagyobb állományt kívánnak betelepíteni, de még nem döntötték el, hogy tojó- vagy húshasznú legyen-e a csirke, legyenek-e víziszárnyasok, esetleg pulyka.

A szakember minden kiállított fajtánál, fajtacsoportnál elmondta, hogy tenyészállat-előállításra vagy árutermelésre alkalmasak-e a ketrecben látható madarak,

illetve, hogy úgynevezett farmtartásra, vagy inkább zárt rendszerű hizlalásra tenyésztették. Még rögtönzött genetikaórát is tartott az egyes tulajdonságok öröklését magyarázva.

Dr. Benk Ákos hangsúlyozta, hogy az őshonos állatok – bár a tanya díszei lehetnek – termelési tulajdonságaikban elmaradnak a modern fajtáktól és hibridektől – kisebb a tojásuk, kevesebb a hús rajtuk, de azért hasznukat is lehet venni.

Például, ha valaki természetes úton akarja a tojásokat kikeltetni, egy bronzpulyka erre igazán alkalmas lehet: sok tojás fér alá és nagyon gondosan neveli a csibéket.

Vagy a kopasznayakú fajtákkal akár otthon kísérletezni is lehet – ezek ugyanis jobban tűrik a meleget, a kopasz nyakú tyúknak az utódai is kopasz nyakúak lesznek, tehát csak a méreteiket kell egy kicsit a családi ebédhez igazítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu