0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Milyen volt Kleopátra illata?

A tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy már több ezer évvel ezelőtt élt emberek illatát is érezhetjük. A Kleopátra projektben részt vevő kutatók megpróbálták rekonstruálni a híres ókori királynő parfümjét.

Kleopátra nemcsak politikai eredményei, hanem híres kapcsolatai miatt is a történelem leghíresebb alakjai közé tartozik. Természetesen Kleopátra életének más aspektusai is voltak, de lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt a karaktert, akibe Julius Caesar és Marcus Antonius is beleszeretett.

Bár a híres királynő szépsége nem lehetett vita tárgya, de a férfiak számára az intelligenciája, ravaszsága no és a parfümjének illata legalább olyan vonzó volt.

Annál is inkább, mert az ókori Egyiptom híres volt az illatokról. Az egyiptomiaknak már Kleopátra életében is legalább 3000 éves tapasztalatuk volt a parfümök előállításában, és kétségtelenül kiválóak voltak ebben a műfajban. Nem sokkal a királynő halála után előkerültek feljegyzések, amelyek állítólag Kleopátrához köthető recepteket tartalmaztak.  Most a tudósoknak sikerült újraalkotniuk az akkori recepteket, hasonló módszerekkel, mint kétezer évvel korábban.

A tudós-kutató csoport tagjai a Near Eastern Archaeology című folyóiratban ismertették eredményeiket. Az egész projektet Dora Goldsmith a Berlini Szabadegyetem és Sean Coughlin a berlini Humboldt Egyetem munkatársa irányította. Az ő vezetésük alatt sikerült a történelmi feljegyzések és a kémiai ismeretek ötvözésével olyan parfümöt előállítani, amely megegyezhet azzal, amelyet Kleopátra használhatott.

A tudósok tudják, hogy a parfümök és parfümolajok alapját akkoriban növényi olaj vagy állati zsír képezte. Az illatanyagokat illatos gyanták, fakéreg és gyógynövények égetése során vagy gyanták, virágok, gyógynövények, fűszerek dörzsölésével nyerték. A probléma az volt, hogy a receptek megörökítésére használt hieroglifák egy része a több ezer év során kissé elmosódtak. A görög és római feljegyzéseket könnyebb lefordítani, de kevésbé tűnnek megbízhatónak, mivel szerzőik nem voltak parfümkészítők.

Az egyik legnagyobb rejtély a leírásokban szereplő az úgynevezett parfümdió-olaj maradt.

Az egyiptomi illatszerek kérdésében komoly áttörést hozott egy parfümgyár felfedezése az Alsó-Egyiptomban található Thmuis ókori városban.

A helyszínen talált, illatszerek tárolására használt kerámiaedényekről kiderült, hogy olyan nagy számban vannak, hogy nehéz elhinni, hogy nem tömeggyártásra, hanem személyes használatra szánták őket.

A kutatók a röntgen fluoreszcencia felhasználva azonosítani tudták a parfüm előállításához felhasznált egyes összetevőket és magukat a tartályokat is.

 A kutatócsoport tagjai a kétezer évvel ezelőtti illatok rekonstruálására tett kísérletük során számos lehetőséget teszteltek.

Különös hangsúlyt fektettek a frissen őrölt mirha és fahéj elegyének vizsgálatára, mert szerintük ez állhat legközelebb ahhoz, amit Kleopátra használt.

A belőle készült parfüm  fűszeres alapjegyét az édesség kíséri, az illata pedig a kutatók szerint nagyon kellemes.  Emellett nagyon tartós, tapasztalatuk egybeesik az egyiptomi parfümökről szóló jelentésekkel, amelyek szerint az illat a hosszú szállítás során is megmarad, nem veszít intenzitásából.   Valószínűleg soha nem leszünk biztosak abban, hogy Kleopátra pontosan ilyen parfümöt használt-e,  kétségtelenül figyelemre méltó érdekesség.

Forrás: focus.pl