0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

A Csongrád-Csanád megyei állattartó telepen március végén elvégzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott pozitív reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság további vizsgálatokat és – már a gyanú alapján – forgalmi korlátozást rendelt el.

A pozitív állatok diagnosztikai vágását követően a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a betegség jelenlétét.

Az állomány ismételt vizsgálatára még májusban sor kerül. A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai azonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett!

A gümőkórról, hazai jelenlétéről és jelentőségéről:

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Hazánk bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány – Nébih által is igazolt – gümőkór-fertőzöttsége miatt. Idén – a járványügyi nyomozásnak is köszönhetően – két Bács-Kiskun megyei telepen állapították meg a fertőzöttséget.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel.

Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Forrás: Nébih