0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagygépek a földeken – nem csak hasznot hoznak

Az egyre nagyobb méretű traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépeknek a súlya is tekintélyes. A leghatalmasabbak magasabbak, mint egy afrikai elefánt, és egy terménnyel teli kombájn akár 36 tonnát is nyomhat - ami egy kisebb elefántcsorda súlyának felel meg.

„Nem vehetjük félvállról a nehézgépeket, mivel súlyos károkat okozhatnak” – mondta Rattan Lal, Az Ohio Állami Egyetem talajokkal foglalkozó tudósa a Science-nek.

Az 1960-as évek óta a traktorok egyre nagyobbak lettek, és mára tízszer olyan nehezek, mint akkor voltak.

A súlyuk meghaladja néhány szauropoda dinoszaursz súlyát is, melyek a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok voltak. Ugyan a nagyobb gépek hatékonyabban is végzik a munkát, ennek azonban nagy ára lehet.

Ahhoz, hogy kiderítsék, hogyan változtak ezek a szerkezetek, és ez milyen hatással vannak a talajra, a Svéd Agrártudományi Egyetem egyik tudósa, Thomas Keller, és a Sivatag Kutató Intézet munkatársa, Dani Or olyan elérhető mezőgépipari adatokat elemzett, melyek 1958-ig nyúlnak vissza. Ezután olyan modelleket hoztak létre, mely szimulálja a gumik által kifejtett nyomást a talaj különböző mélységeiben.

A gépesített mezőgazdasági termelésben a tömörödés már régóta jelen van a talaj felsőbb rétegeiben, maximum 50 centiméter mélységig. Ezért a gazdálkodás során ezt a felső réteget minden évben szántással vagy más módszerekkel fellazítják, így készítve megfelelő magágyat a vetéshez. Ez a gyakorlat a gépek okozta tömörödést úgy tűnik, teljesen kiküszöböli.

A kutatók szerint azonban a probléma sokkal mélyebben jelentkezik, mivel a tömörödés 50 centiméternél mélyebben olyan fokú, hogy az már problémát okoz.

A nyomás hatására a talajrészecskék közti apró rések eltűnnek, így kevesebb víz és levegő juthat a mélyebb rétegekbe. Ez pedig akár 10-20 százalékos terméskiesést is okozhat. Ezek a hatások ráadásul hosszú távúak: évtizedekbe is telhet, mire a giliszták és más talajlakó szervezetek újra fellazítják a mélyebb talajrétegeket.

És nem csak a kombájnok okozzák a gondot. Más mezőgazdasági gépek is, melyeket a szántáshoz, trágyázáshoz használnak, szintén egyre nehezebbek lesznek, mint ahogy az erdészeti gépek is.

A világ mezőgazdasági területeinek nagyjából 20 százalékát érinti az a veszély, hogy a talajok tömörödése terméskiesést okozhat

– írják a szerzők a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban. Ilyen területek például Brazília és Ausztrália füves pusztái, amelyek talajai különösen érzékenyek a nehéz gépekre – és ráadásul ezek fontosak a világ élelmezése szempontjából is.

Thomas Way, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) agrármérnöke szerint több módon is csökkenteni lehet a talaj tömörödését. Az egyik ilyen, hogy ne menjenek rá a területekre nehézgépekkel, amikor azok nedvesek, mert ilyenkor még sérülékenyebbek a talajok. Amikor pedig száraz az idő, GPS segítségével a gazda mindig azokon az útvonalakon maradhat, ahol korábban is járt, így kisebb területen „nyomja agyon” a gép a földet.

A tanulmány ezenkívül felvet még egy kérdést, melyet a szerzők „őskori paradoxnak” neveztek el.

Ha a modern gépek annyira összetömörítik a talajt, hogy az negatív hatással van a növények termőképességére, vajon mi volt a helyzet akkor, amikor dinoszauruszok járták a Földet?

Elképzelhető, hogy a mai vadonélő állatokhoz hasonlóan főleg vadcsapásokon haladtak, vagy a part menti részeken főként vízben gázoltak – legalábbis a tudósok spekulációja szerint. Bármi is a válasz, az biztos, hogy a modern mezőgazdasági gépek tervezésénél figyelembe kell venni a talaj tűrőképességét, különben mi is a dinoszauruszok sorsára jutunk.

Forrás: Science