0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Üllő és kalapács között

Nincs könnyű helyzetben az agrárium, hiszen kettős kihívás előtt áll finanszírozási oldalról – mondta el Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója az Magyar Mezőgazdaságnak. Az emelkedő kamat- és beruházási költségek mellett nehéz hosszú távú döntéseket hozni, de mire érdemes figyelni? Erről beszélgettünk vele az Alföldi Állattenyésztési Napokon.

youtube://v/6tl1meA1XoY

Az agráriumot érő egyik kihívás a termelési költségek és a termékek árának megemelkedése – fejtette ki Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója.

Jóval – akár 20-50 százalékkal magasabb – inputokkal és outputokkal kell számolni, ami azt jelenti, hogy jóval nagyobb mértékű forgóeszköz-finanszírozásra van szükség, mint amit a gazdálkodók megszoktak.

Hozzátette: a Raiffeisennél ebben mindig partnerei voltak az agrárvállalkozásoknak. Az általuk kínált hiteltermékek pedig az emelkedő kamatkörnyezetben is megtérülnek, hiszen az eredményes működést teszik lehetővé.

Ami azonban a termelési költségek emelkedésél is nagyobb kihívást jelent az agrárvállalkozások számára, hogy az emelkedő kamatok és emelkedő beruházási költségek „üllője és kalapácsa közé szorultak. Emiatt sokkal nehezebb most egy 10-15 évre szóló beruházási döntést meghozni, mint például egy évvel ezelőtt. A szakember mégis biztatja az agrárium szereplőit, mert ameddig léteznek a kedvezményes finanszírozási konstrukciók – például a KAVOSZ termékei, valamint az EXIM Fordulat hitelei -, amiket támogatásokkal lehet kombinálni, véleménye szerint érdemes befektetni a jövőbe.

Hangsúlyozta, hogy a Raiffeisennél minden jelentős államilag támogatott termék rendelkezésre áll, és a jövőben is az elsők között fogják kínálni ezeket.

Hozzátette: elsősorban ezeket érdemes igénybe venniük az agrárium szereplőinek. Kiemelte, hogy kollégái a bank fiókhálózatában az egész ország területén nagyon felkészültek a szektor finanszírozásában, és kisvállalati ügyfélkörben létrehoztak egy dedikált referensi hálózatot is, amely kiemelten ért az agrártermékekhez és az érintett ügyfélkörhöz. Fontosnak tartja, hogy munkatársaival átfogóan ismerik a mezőgazdaság finanszírozási igényeit és lehetőségeit, amelyekre minden esetben egyedi választ keresnek: „Agrobizniszben gondolkozunk, vagyis nem elkülönülő részekként, hanem egészében látjuk át a termelést, a feldolgozást, az élelmiszeripart és a kapcsolódó ágazatokat. De mindig különösen jók voltunk abban, hogy egyedi, testre szabott konstrukciókat kínáljunk a hozzánk fordulóknak. Nem egy kaptafára készülnek a termékeink, hanem az ügyfelekkel együtt gondolkodva, az ő igényeik szerint és megelégedésükre.”

Takáts Zsolt és munkatársai ahogy az elmúlt években idén is standdal várták a látogatókat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, amely az agrárium egyik legnagyobb hazai seregszemléje. Úgy véli, a szektor iránt elkötelezett finanszírozóként feltétlenül jelen kell lenniük, annál is inkább, mert pár nap alatt sokkal több ügyfelükkel tudnak személyesen találkozni és kellemes hangulatban, egy kis kínálás mellett elbeszélgetni, mint egyébként akár két-három hónap alatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu