0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Távirányítással deaktiválták a lopott traktorokat

Az orosz csapatoknál általános gyakorlattá vált a termény és gabona eltulajdonítása. Most már a traktorokat és a nem használható gépeket is viszik.

Gabonát, traktorokat és betakarítógépeket tulajdonítottak el és irányítottak Csecsenföldre a Kijevtől körülbelül 700 kilométerre fekvő, délkelet-ukrajnai Melitopol városából. A CNN szerint a körülbelül 5 millió dollár értékű gépeket egy nagykereskedőtől lopták el, majd orosz szállítójárművekkel több mint 800 kilométerre vitték.

A célterület elérésekor azonban nem tudták elindítani a traktorokat, nem valamilyen mechanikai hiba miatt, hanem azért, mert a gyártó John Deere távirányítással deaktiválta azokat.

Eddig ugyan sok kritikát kapott stratégiájáért, amely megakadályozta, hogy a vásárlók megjavítassák erőgépeiket, és ösztönözte a támogató program használatát, a mostani esetben azonban ez a rendkívül fejlett technológia tette lehetővé a járművek deaktiválását. A távirányítású lezáró funkció arra a GPS vevőegységre épül, amely mindenkor meghatározza a gép helyét és lehetővé teszi a műszaki meghibásodások távirányítással történő javítását.

A CNN szerint egy névtelen forrás közölte, hogy az orosz katonák megpróbálják reaktiválni a gépeket. ha ez nem is sikerül majd nekik, a gépek alkatrészként felhasználva még így is értékesek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság