0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

A Jövő városa (City For The Future) projekt olyan cseh megoldások multidiszciplináris bemutatása, amelyek világszerte javíthatnak a városokon és településeken.

„A Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának és a CzechTrade projektje az intelligens városok fejlesztéséhez szükséges export és szolgáltatások támogatására jött létre” – mondta Martin Podoba, a Future Farming ügyvezető igazgatója. Michal Fojtík, a második ügyvezető igazgató és a fejlett akvapónia szellemi atyja hozzáteszi: „A projekt célja olyan progresszív cseh technológiák felkutatása és láthatóvá tétele, amelyek segíthetnek a városok és települések fejlődésében. Az a jövőkép, hogy elsősorban a nagyvárosok közelében építsünk és működtessünk kereskedelmi akvapónia-farmokat, olyan irány, amely támogatja a tisztább és egészségesebb városi jövőt, valamint a helyi erőforrások felhasználását az élelmiszer-termelésben.”

Az akvapónia és a főzőshow előnyei

Az idei év első negyedévében a dubaji világkiállításon a City for the Future projekt a Cseh Köztársaság nemzeti pavilonjának része volt. Idén először látogat el az európai kontinensre. Konkrétan a HUNGEXPO kiállítási központ C csarnokába, ahol az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a Cseh Kereskedelemmel együttműködve a City For The Future Budapest 2022 elnevezésű programmal készül: Smart City Expo with Business Forum. A rendezvényen több mint 200 magyarországi és más országbeli városok és önkormányzatok képviselői vesznek részt.

A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

„Budapesten bemutatni készüljük a fenntartható élelmiszer-termelésünk minden főbb előnyét. Ez egészségesebb élelmiszert, könnyebb termesztést és minimális környezetterhelést jelent”

– mondja Michal Fojtík, hozzátéve, hogy a fejlett akvapónia minimális helyet igényel, és nincs szüksége mesterséges műtrágyára. Kivételes továbbá a szinte maradékmentes és ismételt vízhasználat.

Az előadáson szó lesz hálózatépítésről, a helyi piac igényeinek megcélzásáról, valamint egy különleges főzőshow-ról, amely az akvapóniás élelmiszereket használja fel. „Az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó leányvállalatunk, a Farmia Food munkatársai is velünk tartanak Budapestre. Hoznak egy ételkocsit profi szakácsokkal, akik az EXP-en szolgálják fel az ételeinket. Az Expo látogatói így saját szemükkel győződhetnek meg élelmiszereink minőségéről” – magyarázza Karel Janoš a Future Farming-tól, aki a magyarországi bemutató előkészítéséért felelős.

Prezentáció Brünn városának védnöksége alatt

Magyarország érdekes piac a Future Farming számára. „Magyarország nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező ország, amely nagyon jó minőségű termékekkel látja el a világot. A mezőgazdaság új, innovatív formái még csak most kezdenek nálunk elterjedni, és Brünnben még nem léteznek a miénkhez hasonló akvaponikus farmok. Befektetési fórumainkon azonban azt látjuk, hogy megvan a mezőgazdaság innovatív formái iránti befektetési igény” – mondja Karel Janoš.

A magyar Intelligens Városok Expo azért is érdekes a Future Farming számára, mert a cseh kiállítás a Future Farming-gal együttműködő Brünn városának védnöksége alatt áll. „Brünn a szülővárosunk. Itt építjük Európa legnagyobb akvapóniás farmját, és elköteleztük magunkat amellett is, hogy segítünk a városnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésében” – mondta Karel Janoš, a Future Farming marketingmenedzsere.

Forrás: Future Farming sajtóközlemény