0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

A Somlói Éjszakai Pincetúra alulról jövő kezdeményezés, 2013-ban Somlói önkéntesek szervezték az elsőt, 19 pincészet és 500 látogató részvételével. A mostanra egy időben átlag 30 somlói helyszínen zajló, több ezres résztvevőt számláló Pincetúrát a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben.

A Somló pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat, így összesen csaknem 50 termelőtől kóstolhatnak majd az ide látogatók.

A közel egy évtized alatt a régió legnagyobb szabadtéri boros rendezvényévé növő Somlói Éjszakai Pincetúra hagyományos időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz.

A 2022-es fesztivál annyiban is kivételes, hogy a rendszerint csak szombat este 10-kor, közös tábortűz-gyújtással kezdődő túrát idén egy kétnapos kulturális esemény előzi meg. Ez lesz a Somló Fesztivál, amit idén először rendeznek meg, de a szervezők szeretnének vele hagyományt teremteni. Két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és természetesen boros-borszakmai programokkal várják az érdeklődőket. A fesztiválra napijegy váltható 1500 Ft-ért, vagy két nap egy éjszakára 4000 forintos áron, utóbbi tartalmaz egy logózott poharat is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu