0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Martin Plewa tartott kurzust Kaposváron

Nagy megtiszteltetés érte a lovastusa szakágat, hogy Martin Plewa ismét elfogadta meghívásunkat, és a húsvét előtti hétvégén háromnapos terepstílusbíró-képzést tartott Kaposváron.

A képzésnek a MATE Kaposvári Campus Pannon Lovasakadémia adott helyet. A kurzus nyitott és ingyenes volt, részt vettek rajta a szakágunkban tevékenykedő bírók, edzők, versenyzők és még sokan mások, akik érdeklődnek a lovastusa iránt.

Martin Plewa a klasszikus lovasszakma képviselője (klasszikus lovaglás alatt azt értve, hogy a ló természetéhez igazodva), nemzetközi lovastusabíró, pályatervező, technikai delegált és Németországban terepstílusbíró. Több mint ötven éve lovagol és tart edzéseket díjlovaglásban, díjugratásban és lovastusában. 1985 és 2001 között a német lovastusa-válogatott edzője és szövetségi kapitánya volt. Ez az időszak több olimpiai részvételt is magában foglalt, 1988-ban aranyérmet is szereztek.

Aktív lovas évei alatt több érmet nyert a német junior bajnokságon díjlovaglásban és díjugratásban, számos német bajnokság résztvevője, valamint két Európa- és két világbajnokságon is indult a német válogatottal lovastusában.

Már volt szerencsénk együtt dolgozni Martin Plewával. 1987–88-ban többször járt Magyarországon, 1987-ben az akkori magyar militaryválogatott edzőtáborát vezette Balatonfenyvesen, 2019-ben pedig Bábolnán tartott továbbképzést bíróknak, edzőknek. A mostani kurzus középpontjában a terepstílusbíró-képzés állt, ahol a lovasok, edzők, bírók és minden érdeklődő megismerkedhetett a németországi terep-stílusbírálat versenyrendszerével, a bírálat főbb szempontjaival, valamint a lovasok és lovak képzésének főbb irányával, ami elengedhetetlen a stílusversenyekre történő helyes felkészülés érdekében.

Számára különösen fontos, hogy a lovas mindig felelősséget vállaljon a lováért, folyamatosan fejlessze tudását, valamint értse és ismerje a ló viselkedésének, anatómiájának, fiziológiájának, tanításának alapjait. Filozófiájának középpontjában az az elképzelés áll, hogy az edzés során felmerülő probléma vagy nehézség mindig a lovas felelőssége, és sohasem a ló hibájából fakad.

Szerinte minden egyes lóhoz egyénileg kell hozzáállni, és keresni kell azt az utat, ami a lovas és a ló örömteli együttműködéséhez vezet.

A pénteki napon a lovasok stílusbírálatáról hallottunk, délelőtt a díjugratópálya, délután a terepverseny stílusbírálatával kapcsolatban volt előadás, amit gyakorlati bemutató követett. A lovasok stílusbírálatánál fő szempont annak megítélése, hogy a lovas jó úton halad-e a pálya lovaglását tekintve, tehát elsősorban az otthoni edzések hatékonyságának nyomon követésére szolgál. A cél a díjugratópálya harmonikus teljesítése, ahol az értékelés középpontjában egyértelműen a versenyző által mutatott teljesítmény áll. Fontos szempont a lovas ülése, befolyása, a vonalvezetés, a megfelelő iram és az összbenyomás is. A lovaglás minőségén túl az értékelésbe beleszámít a lovas öltözéke, a ló helyes felszerelése és a köszönés is.

A terep-stílusértékeléshez a tereppálya-építésnél néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni, mint például, hogy nincs startbox; a lovasok egy startvonalon vágtáznak át a megfelelő iramot felvéve.

Egy terepstílus-pályán nincsenek alternatív ugrások. A következő tipikus ugrásokat tartalmazza a pálya, ha lehetséges: árkok, lejtőn és/vagy emelkedőn elhelyezett akadályok, leugró–felugró, vizesakadály stb., az aktuális szintnek megfelelően. Fontos, hogy a tereppálya egyetlen helyről jól belátható legyen a bírók számára.

A lovasok terep-stílusértékelésénél alapvető fontosságú, hogy a lovasnak megfelelő „terepülése” legyen, tudjon egyensúlyban ülni a domborzati viszonyoktól függetlenül, és hogy meg tudja tartani az egyensúlyát a különböző típusú ugrásokon is, mint például az árkok, felugrók, leugrók, vizesakadály stb. További szempont a lovas befolyása, a vonalvezetés, a megfelelő iram és az összbenyomás is. Az edzések jól kiegészítették az előadáson hallott információkat, és Martin Plewa nagyon jól szemléltette a megfelelő ülést, amit terepen elvárunk a lovasoktól.

A szombati napon elméleti és gyakorlati ismereteket kaptunk a fiatal lovak díjugrató- és tereppálya-stílusbírálatával kapcsolatban.

A cél a pálya gördülékeny, ritmikus, harmonikus és bizalomteljes teljesítése egy figyelmes és nyugodt, együttműködő lóval. Az értékelés középpontjában egyértelműen a ló tulajdonságai és képességei állnak, amelyek azonban nem tekinthetők teljesen függetlennek a lovas képességeitől. A képesség és az ugrási folyamat értékelése az adott szint követelményeinek keretein belül történik.

Egyaránt fontos a díjugratópálya és a tereppálya teljesítése során is azt megfigyelni, hogy a fiatal ló jó úton halad-e a kiképzés szempontjából. Fontos a kiképzési skála pontjainak teljesítése, a kívánt iram, a vezethetőség, a fordulatokban a megfelelő egyensúly megléte, ami a tereppályák teljesítése során még fokozottabb figyelmet érdemel. A terepstílus-tesztek azt ellenőrzik, hogy a fiatal lovak képzése jó úton halad-e ahhoz, hogy biztonsággal teljesítsék a terep részfeladatot, valamint, hogy képzésük a „terepen végzett alapkiképzésnek” megfelelően valósul-e meg.

A teszt így általában a terepen való lovaglás javítását szolgálja azáltal, hogy a stílusra vonatkozó visszajelzéssel elősegíti a ló helyes képzését.

Az értékelés középpontjában a képzés minősége, valamint a ló alkalmassága és képességei állnak, az adott szintnek megfelelően. Alapvető kritérium, hogy a ló egyensúlyban vágtázzon lejtőn és emelkedőn egyaránt, és hogy bizalmat és magabiztosságot mutasson a különböző típusú terep­akadályok megugrása során.

Vasárnap bemutatásra került a fiatal lovasok németországi stílusbajnoksága (Bundes­nach­wuchschampionat) egy tesztverseny megrendezésével. Németországban ez a bajnokság több részfeladatból tevődik össze: díj­lovaglás, lovak felvezetése állatorvosi szemlén, díjugrató stíluspálya, terep-stíluspálya teljesítése, elméleti teszt írása és egy állóképességi teszt a lovasoknak, ahol 3000 métert kell futva teljesíteni. Minden sikeres német lovas teljesíti ezt a bajnokságot. A tesztverseny során a lovasokat minden részfeladatban értékelte Martin Plewa és a képzésben részt vevő bírók.

Összességében nagyon hasznos képzés zajlott Kaposváron, ahol rengeteget tudott tanulni mindenki, aki részt vett.

Köszönjük a Pannon Lovasakadémia igazgatójának, Halas Áronnak, hogy helyszínt biztosított a képzésnek, és köszönjük a Magyar Lovassport Szövetség támogatását, hiszen a program nemcsak a stílusbírók képzésében és a hazai terep-stílusversenyek előkészítésében merült ki, hanem a lovastusa Talent Program részeként a korosztályos lovasok edzőtábora is volt. Végezetül, köszönjük Martin Plewának ezt a színvonalas háromnapos képzést.

Dr. Vincze Anikó

lovastusa szakbizottsági tag

Forrás: Pegazus