0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Száraz borszakértő

Az Egyesült Államokbeli Dartmouth College kutatói kifejlesztettek egy számítógépes algoritmust, amely képes véleményt formálni borokról és sörökről, méghozzá olyan stílusban, ahogyan a valódi sommelier-k szokták.

A fejlesztők több százezer publikált bor- és sörkritikával készítették fel a programot, először is megtanítva, hogyan kell értékelést írni. „Saját véleménye” kialakításához megadják neki a bor vagy sör jellemzőit, köztük a borászat vagy a főzde nevét, az ital stílusát, alkoholtartalmát és árát. A program ezek alapján már publikált véleményeket keres, és az általánosan használt jelzők segítségével értékelést ír.

A szoftver tesztelése során 300 borról és 69 sörről készített értékeléseket olvastattak el a kísérleti csoport tagjaival, emberi és mesterséges intelligencia által írottakat vegyesen.

A kísérlet résztvevőinek a többsége képtelen volt eldönteni, melyik szöveget írta valódi szakértő és melyiket a program.

A mesterséges sommelier nem pótolja a valódiakat, de azokat az éttermeket, amelyek saját borszakértő foglalkoztatását nem engedhetik meg maguknak, érdemes lehet igénybe venni ilyen szolgáltatást, vélik a kutatók.

Forrás: zmescience.com/Magyar Mezőgazdaság